Debat

Er viceren vis

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Århus Amt, og dermed også på Djursland, har et stort antal skoleledere meldt sig ud af DLF. Begrundelserne for udmelding er mangfoldige og kendte. Dem vil jeg ikke trætte læserne med.

Forhandlingerne om ny løn for ledergruppen har åbnet mine øjne for to nye strategiske tiltag i kommunerne:

- Skolelederen skal ad åre være så meget leder, at han/hun skal forhandle løn med sit personale, herunder viceinspektøren.

- Skoleledelsen består i dag af to eller flere læreruddannede. Mange kommuner ønsker i dag en administrativ uddannet ind på den ene af posterne.

Selv om jeg ikke altid er enig med min vicer, så har vi konstruktive meningsudvekslinger, og jeg vil kæmpe for at bevare ham. Det står den menneskelige folkeskole sig bedst ved.

De skoleledere, der i dag arbejder for en selvstændig skolelederforening, skal nok vide at ruste sig til de to nævnte udfordringer, men hvad med de vicere, der har meldt sig ud i solidaritet med deres ledere? Vil de få støtte til at forhandle løn med deres leder - og vil Skolelederforeningen mon 'sælge' viceren for at redde sig selv? I dag er såvel vicere som konsulenter velkomne i den gule skolelederforening. I kraft af antal og indbetalinger giver de foreningen pondus, prestige og økonomi, men vil deres krav blive tilgodeset, hvis foreningen får forhandlingsretten?

Jeg vil ikke hævde, at organiseringen af kompetence og arbejde i den enkelte folkeskole er genial, men moden dikterer for øjeblikket, at der skal ske udvikling, eller på jævnt dansk: Der skal ske forandringer her og nu - og for enhver pris (bare det ikke koster noget!). Så udvikling/ændringer kan komme overrumplende. DLF er en stor, stærk forening, der kan mane til besindighed, og den vil ikke efterlade sine medlemmer i et tomrum.

At DLF ikke besidder de vises sten, ved vi godt, men her er et forum og en organisation, som kæmper for alle i folkeskolen. I DLF er der rum og tolerance til meningsudvekslinger. Derfor: Slut op om det valg til lederlandskredsens repræsentantskab, der kommer, og sørg for, at alle grupper bliver repræsenteret!

Hans Rechendorff

formand for

Øst-Djurs Kredsen

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget