Debat
0   121

Dybt uenig med sjusket bog

Undervisningsbogen 'Nye danskere' kan nu igen købes. Om det er en sejr for ytringsfriheden, skal jeg lade være usagt. Jeg er fanatisk demokrat og har forsvaret Salman Rushdie, så for mig har sagen aldrig handlet om at lukke munden på en forfatter. Jeg har heller aldrig gjort mig til dommer over Bluitgens bramfrie udlægning af besværlighederne med at integrere nye og gamle danskere. Lad biskop Holm om den sag.

Men jeg er ærlig talt chokeret. Chokket gælder kvaliteten af en bog til folkeskoleelever. Kåre Bluitgen har sjasket referater sammen og peppet dem godt op med sex. Det skal nok få hestepillen til at glide ned hos de unge, der (i Kåre Bluitgens univers tilsyneladende) tænker stærkt éndimensionalt og ikke fatter et nuanceret budskab.

Artiklen fortsætter under banneret

Læser man mellemrubrikker og billedteksterne, lærer man, at det flerkulturelle samfund handler om 'at slagte i Guds navn', om 'afskårne kønsorganer', og at 'mænd har brug for ekstra sex'. Nuanceret? Tilpasset de unge?

Selv bliver jeg i et interview med Kåre Bluitgen citeret for, at 'muslimer er sexfikserede'. Nu er det sådan, at jeg aldrig er blevet interviewet af Kåre Bluitgen, og at jeg aldrig har sagt eller ment noget så absurd. Forfatteren har forklaret mig, at det er hans tolkning af min bog, 'Ære og Skam'. Jeg står afsnittet igennem som kilde til vurderingerne. Men jeg er dybt uenig.

Referatet af min bog er noget sjusk. Hug en hæl og klip en tå, synes Kåre Bluitgen at have tænkt. Resultatet er en fuldstændig lemlæstelse af en kompleks problemstilling. I bogen får eleverne en viden, der passer lige så dårligt på virkeligheden, som de to søstres fødder passer i Askepots glassko.

At det er gået så galt, fandt jeg en forklaring på i et debatindlæg, som Kåre Bluitgen skrev i Berlingske Tidende den 4. april 1996: 'Jeg skriver desuden undervisningsbøger. Det er lidt nemmere. Der er ikke meget forskning i dem, faktisk bygger jeg mest på noget, andre har skabt. Finder en ny vinkel, så at sige. Former sproget til målgruppen. De udløser også bibliotekspenge.'

Citatet og bogen 'Nye danskere' chokerer mig. Tænk, at ingen tager undervisningsbøger om alvorlige emner mere seriøst. Bogen har fået Gyldendals og to lektørers blå stempel.

Man kan mene, at unge tænker éndimensionelt og ikke fatter nuancer. Men når forfatteren klarer en klassisk skoledisciplin som referatet af en bog til dumpekarakter, så er den helt gal. Så er der nogen, der ikke stiller krav til de bøger, eleverne får med hjem.

Bogen kan nu igen købes. Denne gang vedlagt et fælles statement fra Kåre Bluitgen og mig. Her står blandt andet, at jeg ikke deler de vurderinger om islam, som jeg citeres for i det fiktive interview, og at jeg aldrig har sagt eller ment, at 'muslimer er sexfikserede'.

Med andre ord kan eleverne nu læse om islam i bogen og få oplysningerne afkræftet på en løs side. Endda afkræftet af samme mand, som i bogen bliver fremstillet som ekspert. Dermed er kaos fuldstændigt. Man kan spørge sig selv, om ikke bogen tjener bedre som undervisningsbog i kildekritik end som debatbog om nye danskere?

Naser Khader

forfatter, cand.polit.

København

Forkortet af redaktionen

Bogen blev anmeldt i Folkeskolen i sidste uge.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ