Debat
0   180

Mesterskabsklasse - alderens magt

I Kronprinzenpalais i Berlin-Mitte vises for tiden kunstudstillingen 'Die Machts des Alters'. 40 kunstnere præsenterer deres opfattelse af alder og det at blive ældre. Udstillingens undertitel lyder 'Strategien der Meisterschaft'. Dermed er allerede antydet, at i kunstverdenen har alder aldrig været et problem, tværtimod. Alder har for kunstnerne altid været ensbetydende med erhvervelse af indsigt og erkendelse. At blive ældre betyder optimering af erfaring og kunnen og er dermed en strategi på vejen frem mod mesterværket. Kunstnerens seneste værk har altid været det nyeste, og det ældste værk det første.

Forbindelsen til den danske folkeskole er åbenlys. Aldrig før har der været så mange lærere i mesterskabsklassen som nu. Ifølge Danmarks Lærerforenings informationsafdeling var der den 16. september dette år 20.790 lærere i aldersgruppen 41-50 år. I gruppen fra 51-60 år var der 16.963 lærere, og i den absolutte mesterklasse, gruppen fra 61-70 år, var der 1.345 lærere. 72 procent af det samlede lærerkorps er i øjeblikket over 40 år. Lige under mesterskabsklassen er der i gruppen 31 til 40 år 9.796 lærere, mens der er 5.133 lærere mellem 20 og 30 år.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er paradoksalt, at der i en tid, hvor det vrimler med lærere, som kan håndværket, som kender de fleste fif, som har mange års træning i samarbejdets svære kunst, som ikke holdes vågne af syge småbørn om natten, som sjældent skal have barselsfri, som er fagligt dygtige, og for hvem livslang uddannelse er en selvfølge, tales om ældre, dårlige, udbrændte lærere, samtidig med at der skriges på unge, uerfarne kolleger.

Ligesom kunstneren ville blive kritiseret for ikke mere at være i stand til at finde på noget originalt, hvis han lod alt blive ved det gamle, men også for ikke at være den gamle, hvis han konstant hovedkuls kastede sig ud i noget nyt, ville læreren, der ikke fornyer sig, af en benhård virkelighed hurtigt blive mindet om, at fornyelse er lærerarbejdets betingelse og håb.

Når der for kunstnerne aldrig har været tale om tilbagetrækning fra arbejdslivet eller om tidlig eller sen pensionering, kunne det måske give stof til eftertanke, at der i øjeblikket kun er 1.345 sande mestre tilbage i folkeskolen.

For øvrigt interesserede man sig i det gamle Grækenland ikke for filosoffernes fødselsår, men angav i stedet for deres såkaldte åndelige blomstringstid (floruit). Den lå almindeligvis omkring de 42 år.

Udstillingen 'Die Machts des Alters' kan ses i Berlin frem til den 1. november. Derefter fortsætter den i Bonn og senere i Stuttgart.

Steen W. Pedersen

Ballerup


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ