Glæde i Gentofte

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Borgerne i Gentofte Kommune kunne have fået en behagelig skattesænkning på 0,3 procentpoint, hvis ikke 17 ud af kommunalbestyrelsens 19 medlemmer var blevet enige om at bruge 450 millioner kroner på udbygning af kommunens skolevæsen over otte år.

- Det er suverænt flot, ikke mindst fordi det er så bredt et politisk flertal, der står bag, siger formanden for Gentofte Kommunelærerforening Vibeke R. Mortensen.

I mange år har syv ud af ti Gentofte-børn gået i privatskole. Men områdets privatskoler har ingen planer om at udvide kapaciteten, og i Social- og Skoleforvaltningen forventer man, at de kommende års store børnetalsstigning vil komme i det offentlige skolevæsen.

Pladsproblemerne har allerede været presserende i nogle år og er forsøgt løst med et 10.-klasse-skoleprojekt og fælleslokaler for skole og fritidsordning. Men for et års tid siden tog den konservative borgmester Hans Toft initiativ til den store gennemgribende udbygning af skolevæsenet, som netop er blevet offentliggjort.

Der skal bygges en ny skole til 380 millioner kroner, og der reserveres yderligere et areal til eventuelt senere skolebyggeri. De fleste af de øvrige skoler skal udvides, og samtlige skoler skal moderniseres, så de imødekommer intentionerne i folkeskoleloven. Samtidig følger man det store ønske på de forudgående forældrehøringer om, at alle klasser skal have eget hjemklasselokale, og man fastholder en gennemsnitlig indskrivningskvotient i børnehaveklasserne på 23 børn. Også det frie skolevalg og garantiplads til søskende fastholdes.

Gentofte Fritidsordninger er et helt nyt begreb, der indføres med det nye politiske forlig. En del af Gentoftes skolebørn passes i dag i private fritidshjem drevet af Gentofte Børnevenner og med meget lav forældrebetaling. I stedet skal pasningen nu organiseres i sammenhæng med skolen og drives i henhold til folkeskoleloven. Den del af planen møder nogen protester fra fritidshjemsfolk og fra forældre, som er utilfredse med udsigten til stigende brugerbetaling.

Men Vibeke R. Mortensen glæder sig over, at politikerne blandt andet er indstillet på, at børnene skal skifte miljø og lokale, når de skifter fra undervisning til fritid. Hun er meget indstillet på at samarbejde med pædagogernes fagforbund BUPL lokalt med henblik på at opnå helhed i børnenes dag.

- Vi ligger ikke gevaldig højt i timetalsniveau i Gentofte, men man har også besluttet øget timetal fra 1. til 3. klasse i dansk, fortæller en kredsformand, som ikke mindst glæder sig over et godt og konstruktivt samarbejde mellem fagforening og forvaltning de senere år.kara