Nye danskere

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En lille bog af Kåre Bluitgen gav sidste uge anledning til voldsom debat i medierne. Bogen blev trukket tilbage - blandt andet på grund af kritik fra biskop Kjeld Holm, der er formand for Nævnet for Etnisk Ligestilling. Nu kan bogen købes igen sammen med et forklarende brev fra forlaget.

Den 9. oktober skrev Jyllands-Posten på lederplads, at Kjeld Holm har bragt sig i konflikt med et af de grundlæggende principper i grundloven: Ytringsfriheden.

'Biskoppen er ud fra formodentlig ædle motiver medunderskriver på et brev til forlaget Gyldendal, der forlanger skolebogen, Nye Danskere, trukket tilbage fra markedet', skriver avisen. Kjeld Holm kunne have opfordret til boykot af bogen, mener lederskribenten.

'Uanset hvor barsk og modbydelig bogen måtte være, har biskoppen grebet sagen ualmindeligt kluntet an. Hvis forlaget modtager et brev, der er underskrevet af formanden for et officielt statsligt organ, . . . kan det med rette opfattes som et vink med en vognstang fra selve statsmagten, og det er netop det, grundloven udtrykkeligt forbyder.'

I Politiken mente lederskribenten søndag, at Kåre Bluitgens bog er 'lige så velment, som den er farlig'.

'Vi er overbeviste om, at en fri og ucensureret meningsudveksling er et uomtvisteligt gode', skriver Politiken. Men 'i kølvandet på denne overordnede og positive tro på retten til debat følger imidlertid efterhånden også en overtro på, at alle de påstande, der fremsættes i debatten, har lige meget ret. Hvis der overhovedet er noget i dag, som er 'politisk ukorrekt' i indvandrerdebatten, så er det at fastholde værdiforskellen mellem uvidenhedens platte fordomme og menneskelig anstændighed på baggrund af viden. Præcis den faldgrube er det, Kåre Bluitgens skolebog, Nye Danskere, med stor effekt har placeret sig i.'

Powered by Labrador CMS