Markant ja i Grønland

Stort flertal for fusion i de to grønlandske lærerforeninger

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med et overvældende flertal har medlemmerne af de to grønlandske lærerforeninger sagt ja til hinanden. I Grønlands Lærerforening, GLF, var 95 procent af de afgivne stemmer enige i en fusion, og i Illinniartitsisut Kattuffiat, IK, var tallet helt oppe på 98 procent.

- Vi er rigtig glade. Efter mange års kamp er det endelig lykkedes at samle de to lærerforeninger. Nu går vi ud fra, at Landsstyret holder sin del af aftalen og anerkender os som centralorganisation, siger Claus Jochimsen, der var formand for GLF og nu beklæder den samme post i den nye organisation, IMAK.

Claus Jochimsen henviser til et radiointerview med landsstyreformand Jonathan Motzfeldt tidligere pååret. Dengang sagde han, at Landsstyret ville forhandle løn med lærerne, hvis de samlede sig.

- Jeg tror egentlig, at Motzfeldt blot mente, at vi skulle samarbejde. Men nu er vi fusioneret, så vi har gjort det optimalt for Landsstyret, siger Claus Jochimsen, der forventer, at Landsstyret overdrager forhandlingsretten til IMAK i løbet af den næste halve snes dage. Han forventer også, at Landsstyret så vil tale med IMAK.

- Politikerne vedtog en ny skoleforordning sidste år, så der er en række nye funktioner, vi vil aftale løn for. Derudover skal vi have opfyldt vores generelle krav, så vi får udlignet det lønefterslæb på to procent, vi har i forhold til andre faggrupper i Grønland, siger Claus Jochimsen. Ved de seneste overenskomstforhandlinger sagde GLF nej til Landsstyrets tilbud, mens IK-medlemmerne stemte ja. Men Claus Jochimsen forventer ikke, at det fører til strid i den fælles lærerforening.

- Det er også i IK's interesse, at vi får ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Fra nu af taler vi med én stemme, når lærernes vilkår er til debat. Vi er nu den næststørste fagforening i Grønland. Den magt og indflydelse vil vi anvende til lærernes bedste, siger Claus Jochimsen. IMAK har omkring 900 medlemmer.

Indtil det ordinære bestyrelsesvalg i april ledes IMAK af bestyrelserne fra de to gamle lærerforeninger. Claus Jochimsen er formand og IK's formand Kasper Skifte næstformand. Ud over at IMAK er en forkortelse af Illinniartitsisut Meeqqat Aturarfianneersut Kattuffiat, Folkeskolens Lærerforening, så har ordet sin egen betydning: Sådan gør vi det.

Henrik Stanek er freelancejournalist