NetOpNu

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Registerskræk

Det er ikke noget, danskerne lider af. Ganske vist viser opinionsundersøgelser, at befolkningen er imod øget registrering, og Folketinget er på vagt. Så vidt det er muligt.

Men den ultimative opinionsundersøgelse - den, der svarer til et valg - viser, at danskerne ikke har noget imod registrering af centrale dele af deres privatliv. Ja, man må også bruge det registrerede - bare der falder lidt håndører af.

Det er ikke de fleste danske husstande, der er medlemmer af FDB, men det er tæt på. For at være det har en eller anden i husstanden skrevet under på en samtykkeerklæring, som giver FDB ret til at registrere samtlige dividende- og bonusberettigede indkøb - og det er vist det hele.

Registrering af købssummen er naturligvis nødvendig for udbetaling af dividenden, men man har samtykket i langt mere. Ganske vist fremgår registreringsdetaljerne ikke af det, man har skrevet under på, men det fremgår, at man tillader samkøring af disse oplysninger med praktisk talt alt andet, man har oplyst FDB eller kædens andre butikker om. Der samkøres til brug for markedsføring, og oplysningerne må videregives til dine lokale Brugser.

Du har måske selv skrevet under? Har du også overvejet, hvilke oplysninger om din families privatliv der mon kan stykkes sammen? Selv om alt det pinlige selvfølgelig stammer fra vennernes brug af sommerhusets medlemskort.

Tillykke med medlemskortet - og velkommen i registersamfundet. Du har selv bedt om det.

IT-springet - igen

I sidste uge omtalte vi Forsknings- og Undervisningsministeriets fælles program IT-springet (informationsteknologi).

Denne redaktør havde personligt fornøjelsen af at videresende informationsmateriale og ansøgningsskemaer til skolerne i Ballerup sidst i uge 40. Skolerne fik det derfor i starten af uge 41.

I denne uge - uge 42 - har eleverne haft fri. Det har de fleste lærere ikke og heller ikke skoleledelserne, men der har til dette nummers udgivelsesdag alligevel næppe været reel mulighed for at samle skolernes personale for bare at orientere om 'IT-springet' - som jo skal omfatte hele personalet, og som vel anstændigvis også kræver ja fra personalernes bagland/samlevere/ægtefæller.

Nu står man derfor med kun to uger til at få en beslutning om at ansøge - fristen er søndag den 1. november. Det er en uanstændig kort frist, synes jeg.

Yderligere opererer man med 'blinde makkere' i form af uddannelseskravene 'Det pædagogiske IT-kørekort' og 'pc-kørekort'. Hvor mange ressourcer vil de mon lægge beslag på- og her tænker jeg ikke kun på skolens. Det fremgår klart, at der er tale om en noget for noget-ordning. Lærerne må også give tid for at få computerne. Men hvor megen tid? Hvad vil det mon kræve at tage de to kørekort inden for to år. Hvornår begynder nedtællingen, og hvad sker der, hvis viceinspektøren, 15 lærere og en pedel ikke består?

Jeg synes, at både undervisnings- og forskningsministeren skulle indse problemet og forlænge fristen til den dag, hvor vi ganske symbolsk også tager hul på julekalenderen.

Mere - men ikke tilstrækkelig - information om de blinde makkere findes på nettet:

Pc-kørekort: http://www.ddf.dk

Det IT-Pædagogiske kørekort: http://www.skole-it.dk

I øvrigt forekommer det denne redaktør uforståeligt, at man ved dette - i øvrigt udmærket tænkte - initiativ kræver det pædagogiske IT-kørekort taget inden for et år, mens pc-kørekort skal tages inden for to år.

Det, jeg kender til disse kørekort, tilsiger nærmest den omvendte rækkefølge, hvis der skal være fornuft i tingene. Det er ideen om, at man skal kunne kravle, før man kan gå, som kommer på tværs.

I Ballerup Skolevæsen overvejer vi at gøre begge kørekort til en del af 'Det faglige-pædagogiske edb-grundkursus', men sådan at pc-kørekort stort set kommer før det IT-pædagogiske kørekort.

Det vil være frivilligt for lærerne, om de faktisk vil stile efter pc-kørekort, mens det IT-pædagogiske kørekort ganske enkelt vil udgøre tredje og sidste modul i 'Det faglige-pædagogiske edb-grundkursus', som nu afvikles for tiende år - om end der har været en række justeringer. Hovedsigtet har været det samme i alle årene: Først kompetente personlige brugere, så kompetente lærere, og det ændres ikke af kørekortene. Men nu kan man få papir på kompetencen.

Denne uges NETopNU er redigeret af Johan Jacobsen