Lærere gik i strejke

Hvidovre-lærere protesterer mod ny indskolingsmodel

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På blot tre uger har politikerne i Hvidovre skruet en ny model til indskolingen sammen og vedtaget den hen over hovedet på lærere, pædagoger og forældre. Det fik i sidste uge lærerne på tre skoler til at nedlægge arbejdet.

- Nu har politikerne i mange år brugt det faldende elevtal til at beskære tildelingen af lærertimer. Nu kommer der flere elever i de små klasser, men vi mister stadig lærertimer. Det hænger ikke sammen, siger Steen Jeppesen.

Ud over at beklæde posten som næstformand i Rødovre Lærerkreds er han tillidsrepræsentant på Frydenhøjskolen, hvor lærerne nedlagde arbejdet i to dage. På Dansborgskolen og Enghøjskolen varede arbejdsnedlæggelsen en enkelt dag.

- Vi protesterer især mod, at politikerne ikke har taget os med på råd. Vi måtte selv spørge, hvad deres planer gik ud på, for overhovedet at få noget at vide, siger Steen Jeppesen.

I dag har eleverne fra 0.-3. klasse fra 20 til 23 timer om ugen. Fra næste skoleår stiger de alle til 30 ugentlige lektioner. Fire af de ekstra timer skal bruges til dansk og matematik, mens skolebestyrelserne skal afgøre, hvad eleverne skal lære i de øvrige timer. De må dog ikke bruges til boglige fag.

Samtidig skal pædagoger og pædagogmedhjælpere fra fritidshjemmene undervise i de mindste klasser. Da politikerne i Hvidovres nabokommune Rødovre op til dette skoleår besluttede at lade pædagoger undervise, fik det lærerne til at protestere voldsomt. Men i Hvidovre retter de skytset mod andre sider af modellen.

- Vi mener selvfølgelig, at det skal være lærere og børnehaveklasseledere, der underviser. Men hvis vi fokuserer på det, bliver vi beskyldt for at være bagstræberiske. Det ønsker vi ikke, siger kredsformand Flemming Ernst.

- Vi har ikke noget imod, at eleverne skal gå mere i skole, selv om 30 timer nok er i overkanten. Men vi bryder os slet ikke om, at modellen skal finansieres med færre deletimer og timer med to lærere til at undervise. Det går ud over undervisningsdifferentieringen og de tværfaglige aktiviteter, når lærerne skal være mere alene i den enkelte klasse, siger Flemming Ernst.

Børn har brug for brud

- Politikerne vil også inddrage de fritidshjem, der ligger på skolerne i Hvidovre, til undervisning. Samtidig skal klasselokalerne bruges til fritidsaktiviteter om eftermiddagen.

På den måde kan politikerne stort set undgå at bygge ud, selv om elevtallet stiger med 1.100 elever over de næste seks-syv år.

- Det er en dårlig idé, at børnene skal opholde sig i de samme lokaler hele dagen. Børn har brug for et brud mellem den strukturerede undervisning og de mere frie aktiviteter, siger Flemming Ernst, der også er stærkt utilfreds med, at politikerne ikke har taget sig tid til at spørge forældre, pædagoger og lærere til råds.

I Hvidovre sidder Socialdemokratiet på flertallet i byrådet, men politikerne plejer at rådføre sig med organisationer og andre berørte parter, inden de foretager store ændringer. Til gengæld allierer de sig sjældent med de andre partier i byrådet. Det har de gjort denne gang. Indskolingen er et resultat af et forlig med Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti.

- Vi foretog et valg, nemlig at tale med de andre partier om budgettet. Det får vi nu smæk for. De tæsk må vi evaluere, når vi skal snakke om, hvorvidt det var den rigtige måde at gribe forliget an på, siger Peter Larsen, der er socialdemokratisk byrådsmedlem og med i økonomiudvalget. Desuden er han skoleleder på Risbjergskolen i Hvidovre.

- At forældre og medarbejdere ikke blev spurgt, forklarer Peter Larsen med, at der ikke var tid til det.

- Vi ville have rammerne for indskolingen på plads, så vi kunne indarbejde dem i budgettet. Men jeg må erkende, at vi ikke har været gode nok til at informere om, hvad vi vil med modellen.

Hvis de mindste elever i Hvidovre skal gå i skole i 30 timer om ugen, kræver det en dispensation fra Undervisningsministeriet.

Henrik Stanek er freelancejournalist

Powered by Labrador CMS