Debat

International solidaritet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I juni sendte 'Støt Tuzlas Skoler' en ansøgning til DLF om støtte til vores kontor i Tuzla. Tak til alle, som støttede den, da den blev behandlet af hovedstyrelsen.

Den normale fremgangsmåde for international solidaritet i DLF-regi er, at DLF's ledelse selv udøver den ved hjælp af Education International (EI).

'Støt Tuzlas Skoler' er et initiativ, som i udpræget grad kommer nedefra. Spørgsmålet under behandling af vores ansøgning var, om DLF kun ville støtte initiativer, der skubbes opad i 'systemet'.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

De 'topstyrede' initiativer kan være effektive på lang sigt. Men initiativer nedefra kan heller ikke undværes. Faktisk har vi gennem medlemmer i Belgien selv været i kontakt med EI siden 1994, hvor de opsøgte EI's sekretariat og forklarede om Tuzla-lærernes vanskelige situation. Men selvom EI var positiv, så er vi glade for, at vi ikke blot ventede på, at EI skulle intervenere. En stor organisation arbejder nemlig ofte meget langsomt!

'Støt Tuzlas Skoler' har ansøgt om tilskud til sin virksomhed tre gange. I ingen af tilfældene blev vi fundet værdige til at modtage bidragene selv - eller til selv at formidle de ydede tilskud. Dette gjaldt, da vi ansøgte om en bevilling på en krone per medlem - i alt omkring 70.000 kroner - men det gjaldt også, da vi ansøgte om et mindre beløb tilbage i 1994.

DLF's hovedstyrelse bevilgede dengang 10.000 kroner. Også disse penge blev (sammen med 8.000 kroner fra Kommunernes Landsforening) sendt til EI.

Men en stor organisation råder heller ikke altid over de nødvendige folk, der er villige til - uden beregning! - at løbe en personlig risiko for at formidle hjælpen. Da EI ikke anede, hvordan man skulle få pengene til Tuzla, sendte man bud efter et af vore belgiske medlemmer, Jenny Mees, og bad hende om at overbringe dem.

Vi kunne faktisk godt beskrive en mere direkte metode!

På grund af dystre udsigter på hele Balkan bliver 'Støt Tuzlas Skoler's arbejde endnu vigtigere i fremtiden. Det gør vores Tuzla-kontor også. Netop i disse dage er vi i færd med at skaffe økonomiske midler til afsendelse af en konvoj til Mitrovica i Kosova for at komme lærere, minearbejdere og andre til undsætning. Konvojen vil blive støttet af Tuzlas to lærerorganisationer, af Bosniens minearbejderforbund, af andre fagforeninger, af Kosovas LO, Kosova-lærernes humanitære organisation 'Hjælpende Hænder' samt af Tuzlas kommunalbestyrelse. Uden en fast tilstedeværelse i Tuzla ville et sådant initiativ være næsten umuligt at gennemføre. (Og igen - lærerne i Mitrovica kan være glade for, at de ikke blot skal afvente initiativer fra EI!).

Vi har derfor på ingen måde opgivet håbet om, at DLF's hovedstyrelse indser nødvendigheden af også at støtte initiativer nedefra. Og at den vil indse, at denne metode til udvikling af international solidaritet er både demokratisk, effektiv - og billig i forhold til resultaterne!

Vi vender derfor tilbage med en ansøgning om tilskud til næste år.

Vagn Rasmussen

Støt Tuzlas Skoler