Debat

10. klasse til de tilbageholdende

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ikke ualmindeligt - når man er ude i et politisk ærinde - at påstå, at andre er forvirrede, mens man selv har det fulde overblik og som regel også kender hele sandheden.

Et sådant indtryk af metoden får man let, når man læser lederen i sidste nummer af Folkeskolen.

Men lad os begynde med det, vi er helt enige om. Det er godt, at vi gør noget ved de mange indgange, vi efterhånden har etableret i forhold til ungdomsuddannelserne.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi er også enige om, at 10. klasse ikke er en overflødig varmestue.

Jeg ved for eksempel, at mange lærere oplever, at elever - der på tidligere klassetrin har været lidt 'usynlige' - blomstrer op i 10. klasse. Stærke og nogle gange dominerende elever - som har let ved at lære - er efter 9. klasse flyttet til gymnasiet og giver nu plads for de lidt mere tilbageholdende.

Resultatet af dette er, at de stille elever får styrket deres selvtillid. De får mod på opgaver, de ikke tidligere har magtet. Og de bliver styrket i forhold til at påbegynde og gennemføre en ungdomsuddannelse.

Men i de sidste år er elevtallet i 10. klasse i vækst. Meget tyder på, at de ressourcestærke elever bliver i 10. klasse.

Hvordan er der så plads til, at de stille elever kan blomstre?

Det spørgsmål skylder vi hinanden et svar på. Derfor har jeg taget denne sag op.

Jeg mener, at 10. klasse er et godt tilbud til den lidt tilbageholdende gruppe af unge. Et miljøskifte - måske til en anden skole eller en 10.-klasse-centerskole - giver tit nye venner og nye muligheder for at udvikle sig. Det er godt for de lidt usikre unge, der er på vej ind i ungdomsuddannelserne.

Derfor bør de unge, som er egnede til at gå direkte ind i ungdomsuddannelserne fra 9. klasse, selvfølgelig gøre det. De elever, som har brug for og lyst til et 10. skoleår, skal selvfølgelig have det. Men der skal tænkes og vurderes af den unge og de voksne, inden der vælges. Derfor er vejledningen så vigtig.

I regeringen har vi sat os det mål, at vi i 2005 vil have, at 95 procent af samtlige unge gør en ungdomsuddannelse færdig. Vi er kommet ganske langt i dag. 95 procent af alle unge påbegynder en ungdomsuddannelse, men en del falder stadigvæk fra i uddannelsesforløbet. Her har vi en fælles udfordring, som vi skal tackle målrettet.

Samfundsmæssigt må vi sikre os, at vi anvender vore samlede ressourcer så klogt, at vi kan indfri de ambitiøse mål, vi har sat os. Det skylder vi de unge og den enkelte.

Jeg synes derfor, at DLF skal gå konstruktivt ind i dialogen om 10. klasse.

Margrethe Vestager

undervisningsminister