Kvalitetsudvikling af dialogen

Pensionisternes valgte repræsentanter er taget med på råd

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Heldigvis er verden ikke altid så sort, som overskrifter kunne indikere.

Jeg blev mildest talt overrasket, da jeg så artiklen i Folkeskolen i sidste uge om, at 'pensionister raser'. Man får jo nærmest det indtryk, at en revolution er undervejs. Og så lige op til kongressen!

Dagen før bladet udkom, havde jeg et møde med de delegerede fra Fraktion 4, og jeg kan ikke sige, at de rasede. Få var kritiske. Alle var interesserede og reflekterende.

Kritiske i forhold til den information, de har modtaget i forbindelse med hovedstyrelsens arbejde vedrørende Statspensionisternes Centralforening (SC), som det også fremgår af artiklen i sidste nummer. Men denne kritik må delvist tilbagevises. Pensionisternes delegerede har været medinddraget.

Inden vi tog kontakt til SC med henblik på eventuelt medlemskab, havde jeg et møde med de delegerede fra pensionisterne, hvor jeg orienterede om hovedstyrelsens overvejelser. Dette møde resulterede i, at vi kunne optage forhandlinger. Pensionisterne blev altså taget med på råd. Dette blev også bekræftet af de delegerede på vores møde i sidste uge.

Medlemskabet af SC bliver en realitet, samtidig med at kongressen skal behandle forslaget om, at pensionisterne ikke længere skal deltage i urafstemningen om det kommunale aftaleresultat (som de jo ikke er omfattet af). Det er faktisk god timing. Vi har lagt os i selen for at skabe et resultat, der styrker pensionisternes indflydelse på egne forhold, inden kongressen. Det var netop kongressens råd til hovedstyrelsen på kongressen i 1997, at vi skulle skaffe pensionisterne 'noget andet i stedet for urafstemningen'.

Og lad mig så slå fast: Vi 'trækker ikke noget ned over hovedet' på nogen. Pensionisterne er fortsat medlem af DLF. Vi giver dem blot et yderligere medlemskab (SC) for på den måde at søge større indflydelse på det aftaleresultat, der betyder noget for tjenestemandspensionerne, nemlig det statslige aftaleresultat - i CFU, Centralorganisationernes Fællesudvalgs regi.

Vi er i hovedstyrelsen enige om, at det forhold, at pensionerne ikke reguleres med overenskomstresultatets samlede ramme, skal vi søge at ændre. Det gør vi blandt andet ved sammen med andre statspensionister i SC at påvirke forhandlingerne mellem CFU og finansministeren - og ikke ved pensionisternes stemmeafgivning til det kommunale aftaleresultat. Det kommunale aftaleresultat har ingen direkte eller indirekte indvirkning på tjenestemandspensionerne. Det har kun det statslige aftaleresultat.

Det er mit indtryk, at de delegerede fra pensionisterne er klar over denne sammenhæng. At de er interesserede i at afprøve de nye muligheder, og at de bakker op om den samlede løsning:

Pensionisterne indgår i samarbejdet i SC, de deltager ikke længere i urafstemningen om det kommunale aftaleresultat, og de fritages dermed også fra et eventuelt konfliktkontingent.

Kontingentet til SC betales af foreningen.

Pensionistkontingentet hæves ikke på grund af medlemskabet.

Tilbage står så, at vi fortsat skal kvalitetsudvikle vores dialog og vores information i organisationen, så ikke manglende eller forkert information skal give anledning til vrede og store overskrifter.