NetOpNu

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fagene på Nettet

Det er bestemt ved lov, at edb skal inddrages i alle obligatoriske fag, men det betyder ikke, at 'værktøjet' er praktisk anvendeligt i alle fag. Det kan eksempelvis forekomme uhensigtsmæssigt at bruge idrætstimer i et edb-lokale.

I den kommende tid vil vi fokusere på de enkelte fags muligheder på Internettet. Fortrinsvis vil vi beskæftige os med links, der virker anvendelige og måske endda nyskabende i forhold til undervisning i pågældende fag. Denne uges udgangspunkt er geografi-/natur/teknik-undervisning med fokus på efterårsvejr.

Det er en fordel at starte sin søgning hos de danske søgerobotter (jubii.dk eller yahoo.dk), her bliver resultatet nemlig fortrinsvis danske hjemmesider. Et godt alternativ til de kendte danske søgerobotter er http://www.sporhunden.dk og http://www.kvasir.dk. Har man imidlertid brug for world wide-information, er det nemt at skifte til for eksempel 'Humanities On-Line' på adressen: http://h-net2.msu.edu/reviews.

Det er en fordel at sætte sig ind i søgerobotters søgemuligheder - det er ikke ligegyldigt, om man søger på 'fod' og 'bold' eller 'fodbold', se eventuelt den tekniske vejledning hos Yahoo på adressen http://search.yahoo.dk/search/dk/help.

De fleste søgefunktioner er standardiseret, så kan du søge på Kvasir, kan du også søge hos Yahoo og så videre.

cra/jha

Danmarks Meteorologiske Institut

Vi nærmer os efteråret, og vejret bliver mere og mere uforudsigeligt. Planlægger man skoleudflugt til et udendørs aktivitetssted, kan det være smart at vide, præcis hvordan vejret udvikler sig i løbet af dagen.

Det og meget mere kan man følge med i på http://www.dmi.dk's hjemmeside. Her findes opdateringer af vejret for hele Danmark eller specifikke lokalområder. Slut med at se på forældede vejrkort, hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, kan man se (og printe) satellitbilleder over skyformationer eller radarbilleder over nedbørsområder.

Har man lyst til at undersøge vejr- og observationskort mere dybtgående, kan man gennem DMI købe en tjeneste, hvor klassen får tilsendt dagsaktuelt materiale, der indeholder to satellitkort, en serie vejrkort og vejrdata samt fire prognosekort, der viser vejrudviklingen henholdsvis 24 og 48 timer frem. Alt dette bliver sendt til din skole ved hjælp af fax, den samme morgen du beslutter at benytte de aktuelle data. Læs mere på adressen http://www.dmi.dk/vejr/info/skolevejr.html

DMI's hjemmeside virker alt i alt velstruktureret omkring de fire hovedtemaer; vejret her og nu, aktuelle temaer, forskning og udvikling samt faktuelle oplysninger om DMI som organisation.

Til sammenligning kan man besøge Norges meteorologiske institut på http://www.dnmi.no. Her har man som bruger adgang til flere satellitbilleder og mere dybtgående information om vejrfænomener.

Et absolut must, når man beskæftiger sig med vejr og klima, er selvfølgelig det gode og gratis undervisningssystem 'miljø' fra dr-online. Læs mere på http://www.dr.dk/klima/undervis/folkeskolen/intro.htm.

Cra

Satellitbilleder af jorden og månen

I en tid, hvor Internettet udbredes med eksplosiv hast i Danmark, bliver ord som realtime og online mere og mere almindelige. Det, der gemmer sig bag ordene, er Internettets virkelige styrke, nemlig muligheden for at befinde sig hvor som helst når som helst. Et godt eksempel findes på adressen http://www.fourmilab.ch/earthview/vplanet.html. Her kan lærer og elever se billeder ude fra rummet af menneskehedens habitus, jorden.

Du klikker dig ind på siden, beder om at se jorden, og inden du når at udtale ordet informationsteknologi, popper et satellitbillede op på skærmen, ikke et gammelt billede, men et billedet taget lige nu. Er du på om aftenen, kan du se, at vores del af kloden er indhyllet i mørke. Det er muligt at zoome ind på eksempelvis Sjælland, og det skulle ikke undre, om man snart er i stand til at beskue den lysende Irma-pige ved søerne. Indtil da kan man glæde sig over flotte billeder, som man kan variere ved eksempelvis at medtage skyerne, se temperaturer, is, typografisk billede, månen og så videre. Det forunderlige er at betragte tiden oppe i hjørnet, det er lige nu, du sidder oppe i himlen og kikker ned på skolen, hvor du lige nu sidder og kikker ind i en skærm med et billede taget 100.000 kilometer oppe i rummet lige nu, hvor du sidder og kikker . . . Det er realtime.Jha