Oasen i Ørslev

Der går andre tanker gennem eleverne, når de kan passe høns og kaniner

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

n lørdag i maj mødtes 400 forældre, børn, lærere og pædagoger påØrslev Skole for at forandre en stubmark på 5.000 kvadratmeter til en grøn oase. I løbet af dagen lavede de højbede, en stor jordvold, bålplads, pilehytter, junglesti, baner til streetfodbold og meget andet.

- Vores skolegård med boldbaner, hinkeruder og klatrestativ har været alt for lille i mange år, så vi har længe ønsket os en frioase på et areal ved siden af skolen. Derfor var vi glade, da det langt om længe lykkedes kommunen at købe et stykke jord af en landmand, siger lærer Svend Andersen, der står for projektet sammen med to kolleger på den lille landsbyskole uden for Vordingborg.

Oasen er langtfra færdig, men den bruges allerede af eleverne i frikvartererne og af børnene fra to nærliggende institutioner.

- Eleverne strømmer ud i den grønne oase, hvor de både kan drøne rundt og trække sig tilbage i små kroge. Vi har ikke længere så meget råben og skrigen, som da alle elever var tvunget til at lege inde i skolegården. Det er, som om der er gået hul på en byld. Trykket er forsvundet, siger Svend Andersen. Han regner også med, at lærerne vil bruge oasen i deres undervisning.

- Det er for eksempel oplagt at gå derud i naturfag, formning og idræt, siger Svend Andersen, der har planer om at udvide området med blandt andet drivhuse, hønsehold og kaniner.

- Der må gå nogle andre tanker gennem elevernes hoveder, hvis de kan passe høns i stedet for altid at kravle rundt i et klatrestativ. Samtidig kan de se, hvordan høns og kaniner kan spise grønt affald fra vores køkkenafdeling, siger Svend Andersen, der regner med at få børn og forældre til at passe dyrene.

- På den måde bliver det naturligt for forældrene at færdes på skolen. Det samme gælder børn og forældre fra de to institutioner. Vi har skabt en oase, som kan bruges af alle i byen, siger Svend Andersen.

Rammer til udvikling

Friluftsrådet har bevilget 40.000 kroner til drivhuse og hønsehold, mod at Ørslev Skole selv finder den anden halvdel af pengene. Så det er Svend Andersen i gang med.

- Jeg kan umuligt sige, hvornår vi er færdige med oasen. Det afhænger af økonomien, men vi har lavet nogle rammer, som vi kan udvikle os inden for, siger han.

I første omgang fik skolen en masse materialer fra forældrene.

- Forældrene kom også med værktøj, redskaber og traktorer, og kommunens vejvæsen leverede blandt andet en hul træstamme, som børnene kan kravle inden i. Så den lørdag i maj kostede faktisk kun skolen 10.000 kroner, siger Svend Andersen.

Dertil kommer de 40.000 kroner, som Vordingborg Kommune har brugt på en randbeplantning med 40 forskellige slags danske træer og buske. Det giver eleverne rig mulighed for at lære et bredt udsnit af danske træer og buske at kende, herunder deres blomster og frugter.

Henrik Stanek er freelancejournalist