11 bud på gode omgivelser

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Højden i arbejdsrummet skal normalt være mindst 2,5 meter. I edb-lokaler og pædagogiske værksteder dog mindst tre meter. Gulvarealet skal som minimum være syv kvadratmeter. I klasselokalet skal rumindholdet per person være seks kubikmeter.

Der skal være mindst et toilet for hver 15 personer. Der skal tages hensyn til eventuelle handicappede medarbejdere.

Der skal være separate bademuligheder for undervisere i idræt.

Der skal være indrettet en spiseplads i et egnet lokale med forsvarlige hygiejniske forhold. Arbejdstilsynet anser mindst 60 centimeter bordplads til hver siddeplads for at være passende. Arbejdspladsen må ikke anvises som spiseplads.

Der skal være mulighed for aflåselig opbevaring af personlige ting. Hvor der ikke er garderobeskabe, kan det være i en taskeboks eller i en aflåselig skuffe i eget arbejdsbord.

Der skal være truffet passende foranstaltninger til beskyttelse af ikkerygere mod gener af tobaksrøg.

Ændringer af belysning, slitage og manglende rengøring kan medføre generende belysning. Støv kan nedsætte belysning med op til 50 procent. For at sikre hensigtsmæssig belysning bør angivelserne i Dansk Standard 700 følges.

Temperaturforskelle målt ved gulv og i hovedhøjde bør være mindre end fire grader. Arbejdsrummet bør ikke bliver overopvarmet på grund af solindfald. Temperaturændringer på mere end fire grader over en arbejdsdag føles ubehagelige.

Den relative luftfugtighed bør i vinterperioden holdes under 40-50 procent. Fornemmelse af tør luft skyldes oftest for høje temperaturer, støv eller kemiske stoffer i luften.

Der skal sikres et passende luftskifte. Luftens indhold af kuldioxid bør ikke være større end 0,1 procent. Normalt vil der kunne ske en overskridelse i meget tætte bygninger med mange personer. For eksempel en skole.

For at opnå et godt indeklima bør der tages hensyn til lys- og akustikforhold. Klasseværelset bør være passende lyddæmpet, og det bør ikke være belastet af støj og vibrationer fra naborum eller udefra.

Branchesikkerhedsrådet (BSR) for undervisning er ved at udarbejde en vejledning om læreres arbejdssted. Vejledningen vil blive udgivet inden udgangen af 1998, og Folkeskolen har fået lov til at se et udkast. Det er herfra, de 11 bud er hentet.

I forbindelse med udgivelsen vil Branchesikkerhedsrådet gerne have tilsendt tegninger og fotos, der viser, hvordan man hensigtsmæssigt, kreativt og pædagogisk har indrettet klasselokaler, grupperum og kontorer på skoler.

Bidrag kan sendes til

BSR 12

Fællessekretariatet

Løngangsstræde 25, 4.

1468 København K