Debat

Til et nordjysk offerlam

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Niels Christian Christensen fra Hjørring er en af de stakkels menige lærere, der konstant udsættes for 'bedrevidende skolemestre, der belærer fodfolket om, hvordan virkeligheden er skruet sammen'. 'De (høvdingene) har aldeles glemt, at de er tjenere og ikke herrer.' Citater fra sidste salve fra det nordjyske. Disse taburetklamrende høvdinge '. . . tager ikke afsæt i vores hverdag. Kender den vel næppe'.

Det er nu ikke helt rigtigt, for vi er da nogle, som får lov til at komme ud i klasselokalerne og på lærerværelserne for både at se og høre, hvad der foregår dér. Det forudsætter naturligvis, at der er nogle lærere, der vil modtage os og synes, at en dialog kunne være meningsfuld.

Sidste år, da jeg var ude i en lignende debat med Niels Christian Christensen, spurgte jeg pænt og høfligt, om jeg da ikke måtte komme på besøg i Hjørring og stifte bekendtskab med hans undervisning på Bagterpskolen med en efterfølgende diskussion om skolens vilkår. Det blev afslået med henvisning til, at Niels Christians klasse ikke ville kunne tåle et sådant besøg. Jeg må tilstå, at jeg blev rørt af den store hensynsfuldhed over for de små skrøbelige poder.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Jeg har derfor lidt svært ved at tage Niels Christian Christensens kritik ganske alvorligt og må nøjes med at blive imponeret over hans vedholdenhed og hans skarpe pens sproglige opfindsomhed.

Der kan imidlertid ikke spores skyggen af vilje til ærlig debat i hans mange indlæg på debatsiderne. Derfor er hans selvvalgte offerrolle så praktisk og får ham til at stortrives. Den tilbyder mulighed for en vis medynk fra omverdenen over hans ulideligt svære lod, samtidig med at den fritager offeret for den sværeste af alle kunster, selvkritikken, som naturligvis slet ikke kan komme på tale i så vanskelig en situation.

Jeg ville derfor blive overrasket over en invitation til et oplysende studiebesøg i det nørrejyske, men ville da med glæde imødekomme en sådan.

Fra en københavnsk kordreng

Jan Trojaborg

formand for Københavns Lærerforening

og medlem af hovedstyrelsen

Ved en beklagelig fejl er dette læserbrev ikke bragt i Folkeskolen nummer 36. Redaktionen betragter nu debatten mellem Niels Christian Christensen og Jan Trojaborg som afsluttet.

Powered by Labrador CMS