0   65

Grønlandsk fusion på vej

Der er kun ét punkt på dagsordenen, når Grønlands Lærerforening holder ekstraordinært møde i sit repræsen tantskab fredag den 4. september: En fusion med lærerforeningen Ilinniartitsisut Kattuffiat, IK.

Efter et hektisk forår med stor bevågenhed fra såvel politikere som medier er de to lærerforeninger i Grønland meget tæt på at smelte sammen til én lærerforening, der samtidig skal fungere som central forhandlingsorganisation for lærerne i den grønlanske folkeskole. Nøjagtig samtidig med repræsentantskabet i GLF mødes bestyrelsen i IK for at tage stilling til sammenlægningen. IK's bestyrelse behøver ikke spørge sit repræsentantskab.

Artiklen fortsætter under banneret

- Det er den eneste rigtige vej at gå. Det var alle enige om, da vi diskuterede sammenlægning på vores ordinære repræsentantskab i juni. Så der bør ikke kunne komme forhindringer i vejen, siger Claus Jochimsen, formand for Grønlands Lærerforening.

IK brød ud af GLF i 1978. På det tidspunkt fik udsendte og hjemmehørende lærere - som det hed dengang - forskellig løn. Sådan er det ikke længere. Det er da heller ikke første gang, de to foreninger forsøger at fusionere. Men alle tidligere forsøg er stødt på petitesser, som dog har været store nok til at hindre en sammenlægning. Men denne gang skulle alt være på plads, herunder vedtægterne til den nye lærerforening.

Hvis både GLF og IK siger ja til en fusion, skal beslutningen sendes til urafstemning i begge foreninger. Hvis medlemmerne også stemmer ja, vil lærerne opfylde et varmt ønske hos landsstyreformand Jonathan Motzfeldt. Han har tidligere udtalt til Folkeskolen, at det vil være lettere for alle parter, hvis Landsstyret kun skal forhandle med én organisation for lærere.

At landsstyreformanden får sit ønske opfyldt, er dog kun en sideeffekt, mener Claus Jochimsen.

- Det er vores eget ønske at gå sammen, og det glæder jeg mig til, for så står vi stærkere, siger Claus Jochimsen, der forventer, at den nye forening får forhandlingsretten for alle lærere i Grønland.

Dermed kan lærerne i GLF igen få indflydelse på deres egne løn- og arbejdsvilkår, hvilket de ikke har haft, siden GLF kort før jul blev smidt ud af centralorganisationen for tjenestemænd. Det skete, fordi lærerne i GLF stod fast på kravet om at få mere i løn, mens de andre fagforbund var godt tilfredse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet