Lærer- og efteruddannelse
0   291

Lærerstuderende søger på landet

Små lærerseminarier har succes med at garantere optagelse til alle ansøgere med en kvotient på 7,5

Takket være en garantiordning lykkedes det sidste år at få flere unge end sædvanligt til at søge ind på lærerseminarierne i de små provinsbyer. Den tendens viser sig endnu stærkere i år.

Tilsammen har seminarierne oplevet en stærk stigning i ansøgertallet på kvote 1, hvor ansøgerne kommer ind på gennemsnittet af deres karakterer. Formanden for Lærerseminariernes Rektorforsamling, Per Frimer-Larsen fra Århus Dag- og Aftenseminarium, er ikke i tvivl om årsagen.

Artiklen fortsætter under banneret

- Ni små seminarier garanterer, at en ansøger kommer ind, hvis han har mindst 7,5 i eksamenskvotient. Ordningen blev indført sidste år, og i år slår den så for alvor igennem. De unge har fået øje på den, siger Per Frimer-Larsen.

Sidste år søgte 1.606 ind på kvote 1. I år er tallet steget til 2.025. Over halvdelen af dem har læreruddannelsen som førsteprioritet.

- Vi er meget tilfredse med den udvikling. Det kommer i høj grad seminariernes lokalområder til gode, for de fleste vil formentlig søge arbejde på egnen, når de engang er færdige med at læse til lærer, siger Per Frimer-Larsen.

Mange pæne gennemsnit

Blandt de 18 seminarier havde Vordingborg Statsseminarium færrest ansøgere i 1997. Det samme gør sig gældende i år. Seminariet har endda modtaget 14 ansøgere færre i år. Alligevel betegner rektor Gert Fosgerau 7,5-ordningen som en succes, også for det sydsjællandske seminarium.

Også souschef Bjørn Colstrup fra en anden bundskraber, Nørre Nissum Seminarium, kan notere en stigning i kvote 1-ansøgerne.

- Vi kan godt trække folk herud vestpå. Vi har næsten samme antal ansøgere som i 1997, selv om det var vores højeste nogen sinde, siger en tilfreds Bjørn Colstrup.

Haderslev Statsseminarium var ikke med i 7,5-ordningen sidste år, og det kostede dyrt. Seminariet gik fra 365 ansøgere i 1996 til blot 300 i 1997, men i år har det sønderjyske seminarium haft glæde af at give ansøgerne 7,5-garanti. Seminariet har stort set indhentet det tabte.

- Min forgænger var bange for, at vi ville udstille os selv som et dårligt seminarium, hvis vi gav garanti. Det er jeg ikke enig i, for vi optog alligevel mange med et snit på omkring 7,5, siger Ove Outzen, konstitueret rektor i Haderslev.

På landsplan har der været en lille nedgang på 234 ansøgere. Det svarer til 1,9 procent. I alt har seminarierne modtaget 12.377 ansøgninger.

Trods faldet i det samlede tal mener rektorernes formand, Per Frimer-Larsen, at interessen for at læse til lærer er øget.

- I alt er førsteprioriteter til læreruddannelsen steget med 104, nemlig til 5.199. Så læreruddannelsen ligger stabilt, siger Per Frimer-Larsen.

Tilsammen råder de 18 seminarier over 4.400 studiepladser i år.

Henrik Stanek er freelancejournalist


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ