Debat

GLF-medlemmer ladt i stikken

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Åbent brev til Grønlands

Lærerforening (GLF) og

Danmarks Lærerforening

På baggrund af den seneste udvikling på skoleområdet her i Grønland og specielt i konflikten mellem Hjemmestyret og GLF/DLF, hvor vi trods alt stadig kan tælles som medlemmer, ja, da ved vi nu ikke, hvem der er ven, og hvem der er modstander.

Det kan konstateres, at vi de sidste fem år ikke har fået noget som helst i form af lønstigninger. Vi har måttet se, at reallønnen er barberet, og aftaler er blevet strøget og erstattet med ugennemsigtige ændringer. Nu pålægges det os så, at vi 'normaliserer arbejdet', som det hedder. Normaliserer til hvad?

Vi sad med de bedste kort, vi nogensinde kunne få på hånden: Lærermangel i Grønland og i Danmark, et Hjemmestyre, der var parat til at forhandle. Forældre og elever bakkede generelt op omkring vore krav. Og nu må vi så konstatere, at vore kort er ødslet væk, og oven i købet uden at vi er blevet taget med på råd.

Det er ganske enkelt uacceptabelt og uværdigt.

På den baggrund ser vi os nødsaget til at udtrykke en stor mistillid til de mennesker, der har ladet sig vælge til at påtage sig opgaven.

Vi nærer den dybeste mistillid til jer i bestyrelsen for GLF, der først blev kraftigt desavoueret, og efterfølgende har I ikke evnet at løfte jeres opgave. Vi føler os ført bag lyset. Der har ikke været et fungerende demokrati bag jeres handlinger.

Samtidig må vi også udtale vores dybe kritik af og skuffelse over jer fra DLF, som har været blandet ind i konflikten. I har forvaltet jeres pund så dårligt, at det trodser enhver beskrivelse. Hvad bliver betingelserne for kommende lærere fra Danmark - og for os?

Vi havde tillid til jer og ville fortsætte konflikten, indtil der var opnået tålelige forhold for alle i den grønlandske folkeskole. Vi tror ikke, tilliden er særlig stor næste gang på baggrund af jeres svigt.

Vi tror helt enkelt ikke på jer længere.

Vi føler os til grin, fordi I åbenbart har solgt ud af vore principper og tvinger os til at betale regningen til fordel for en hensigtserklæring, som vi heller ikke har set eller medvirket til.

Det er utilfredsstillende, at vi skal starte næste skoleår uden at kende de forhold, vi skal arbejde under, og vi tvivler desværre på, at vores forhandlere har forstået, at den første aftale blev forkastet, fordi der var for lidt løn.

Vi må have ryddet bordet for disse fejlskud, og så må vi gøre det færdigt, som vi var parate til. Der skal kroner på bordet, arbejdsforholdene skal mærkbart forbedres, og det har vi ikke tillid til, at I kan klare; så derfor må vi have en ny bestyrelse, der er i stand til at arbejde for medlemmernes interesser og ikke som nu er til salg for de lavestbydende.

GLF-medlemmer

Aasiaat

Svar

Jeg er enig med jer i, at udviklingen på lærerområdet i Grønland igennem de sidste år har været klart utilfredsstillende. Det er netop baggrunden for de aktioner, vi har sat i gang mod skolevæsenet i Grønland. Og de aktioner har vi ikke opgivet. Vi har stadig de samme gode kort, med en pæn vifte af trumfer, som vi hele tiden har haft: Der er stadig lærermangel i Grønland - og det vil der være mange år endnu. Landsstyret vil stadig gerne forhandle med os - og gør det rent faktisk også. Forældre og elever bakker os stadig op - og det skulle de gerne blive ved med. I har altså ikke ret i, at vi har 'ødslet' noget som helst væk.

Vi har aftalt en 'våbenhvile' på nogle ganske bestemte betingelser. Det har vi, fordi vi føler os sikre på, at det er den bedste måde at nå vores mål på. Det har jeg orienteret jer om i en fællesskrivelse med Grønlands Lærerforenings formand. Vi skrev blandt andet, at hvis det ikke lykkes at opnå et resultat inden den 1. oktober, så gentager vi vores aktioner. Jeg har desuden deltaget i et telefonisk repræsentantskabsmøde, hvor jeg gav en nærmere orientering om blandt andet disse forhold. Det kan I tale med jeres tillidsrepræsentant om. Jeg har desuden flere gange givet udtryk for, at vi ikke stræber efter, at der skal være forskel på de vilkår, der gælder for nuværende og fremtidige ansatte.

Jeres noget unuancerede kritik, kommer på et tidspunkt, hvor meget tyder på, at vi er på vej til at nå de resultater, vi aktionerede for. Jeg tror altså ikke, at der er tale om et fejlskud.

Anni Herfort

formand for DLF

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler