Debat

Løn som forskyldt

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ifølge Ugebrevet Mandag Morgen nummer 13 (30. marts) er det sådan, at de, som nu går over på nye lønformer, vil få en grundløn, som ikke længere stiger automatisk, og derudover funktionsløn, kvalifikationsløn og resultatløn. De sidstnævnte tre dele fastlægges lokalt i kommunerne. Den individuelle andel ventes at vokse med årene. Derfor kan der forekomme større forskel på laveste og højeste løn i samme institution, end der er i dag. Ved puljeordninger og direkte forhandlinger mellem tillidsrepræsentant og institutionsleder vil der kunne forekomme lønforskel på samme job inden for kommunen og fra kommune til kommune.

Vi skal være helt på det rene med, at arbejdsgiverne betragter lønpolitikken som en del af personalepolitikken, hvor den enkelte skal belønnes for resultater, som er vigtige for målopfyldelsen. (Hvis vi accepterer belønninger, samtidig med at vi målfastsætter store dele af vor virksomhed, er der virkelig gode styringsredskaber.)

Ifølge Mandag Morgen vil 'lønnen ikke udvikle sig slavisk over årene'. Forhøjelse af lønsummen vil kun forekomme ved: øgede kommunale skatter, omfordeling mellem de ansatte i og på tværs af institutionerne, rationaliseringer, hvis stillinger ikke genbesættes, eller mangelfuld vikardækning.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Lokkemaden for, at vi denne gang skal hoppe på krogen, er forestillinger om, at man via en lønsumsgaranti kan beholde lønsummen for området. Tjenestemænd på slutløn vil i årene fremover blive erstattet af nyuddannede på begyndelsesløn. Lad os se det i øjnene: Det har arbejdsgiverne sikkert også gennemskuet! Vil Kommunernes Landsforening ikke kunne finde anvendelse for denne ressourcebesparelse? Mon ikke de også har planer for disse penge? En lønsumsgaranti er et aftalespørgsmål og holder vel ikke længere end til, vi er hoppet på krogen, og så vil vi virkelig få løn som forskyldt.

Vores lønsystem skal ikke nødvendigvis være et anciennitetslønsystem, men lønnen skal tildeles ud fra objektive kriterier - det vil ødelægge solidariteten og arbejdsmiljøet, hvis stadigt stigende dele af lønnen fastlægges decentralt på den enkelte institution.

Carsten Larsen

tillidsrepræsentant