Ny lov på vej

Slut med forældrebetaling

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsminister Margrethe Vestagers lovforslag om ekskursioner, lejskoler og skolerejser i folkeskolen gik i sidste uge glat igennem førstebehandlingen i Folketinget.

Kernen i lovforslaget er, at alle elever har krav på at komme med på enhver form for rejseaktivitet, uanset hvordan rejsen bliver finansieret.

Med hensyn til ekskursioner og lejrskoler ligger det fast, at kommunen skal betale alt. Dog kan kommunen beslutte, at forældre selv skal betale børnenes kostpenge, i øjeblikket 40 kroner om dagen.

Med hensyn til de omdiskuterede skolerejser er det nu sådan, at kommunen kun har pligt til at betale de udgifter, der er forbundet med lærernes deltagelse i rejsen.

Gør en kommune kun dét, så har forældrene lov til at indsamle de resterende penge, men det skal ske frivilligt og anonymt, og pengene skal lægges ned i fælleskassen i klassen. Man betaler altså ikke til sit eget barn, men til klassen som sådan, og rejsen kan kun gennemføres, hvis der er penge nok til, at alle eleverne kan komme med.

- Endelig er vi ved vejs ende, siger lærer Niels Christian Sauer, der i sin tid rejste sagen om forældrebetaling til lejrskoler og skolerejser over for Ombudsmanden. Ombudsmanden anbefalede en klarere lovgivning på området.

Niels Christian Sauer er tilfreds, men mener dog, at det skal præciseres i lovens bemærkninger, at det er skolens administration - og ikke klasselæreren eller en forælder - der skal stå for en eventuel indsamling.

Desuden mener han, at der skal indsættes en bemærkning om, at 'indtægtsgivende aktiviteter i undervisningstiden skal indgå i undervisningsplanen og være pædagogisk velmotiveret'.

Disse to forhold har han påpeget over for Folketingets uddannelsesudvalg og Undervisningsministeriet.jvo