Demokrati er også for børn

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- Hvis det er godt for os, så er det vel også godt for lærerne og de andre ansatte.

Sådan fik elevsikkerhedsrepræsentant Janus Majgaard Hansen fra Hedegårdenes Skole i Roskilde lige vendt politikernes gængse opfattelse af, hvordan man sikrer børn et godt arbejdsmiljø. Sammen med andre elevsikkerhedsrepræsentanter fra Roskilde Kommune sagde han tak for prisen på 10.000 kroner, som de modtog på 'lille grundlovsdag' den 4. juni, fordi de deltager i Ediso-projektet (Elevernes Deltagelse I Sikkerheds-Organisationen).

Projektet blev præmieret for at tage eleverne alvorligt og inddrage dem i arbejdet for et bedre arbejdsmiljø. Eleverne opfordrede ved samme lejlighed andre til at starte et lignende projekt.

Ved prisoverrækkelsen var der masser af voksne, der talte om børns rettigheder. Justitsminister Frank Jensen talte til børnene om demokrati og ytringsfrihed - begreber, som han prøvede at forklare med enkle ord. 'Man kan sige det, man mener, man må også skrive det, man må bare ikke forhindre andre i også at udtrykke deres mening.'

Frank Jensen fortalte børnene, at grundloven bestemt også gælder for dem.

- Da jeg var barn, var jeg utroligt optaget af, hvem der bestemte hvad. I min skoletid syntes jeg, at læreren bestemte for meget. Jeg troede, jeg gik dér for lærerens skyld, og først sent fandt jeg ud af, at jeg gik der for min egen skyld. Så skulle jeg lige nå at indhente en hel masse, fortalte justitsministeren.

Bag 'lille grundlovsdag' står en række faglige organisationer, blandt andre Lærerforeningen.