Lærere til leje

Tidligere lærer og borgmester starter udlejning af vikarer til folkeskolen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det har været almindeligt i snart mange år på social- og sundhedsområdet, og inden for kontorområdet har der jo altid været vikarbureauer. Så jeg har gået og spekuleret på, hvorfor det ikke også var tilfældet inden for skoleområdet.

Sådan siger Hans Roth, som sidste års kommunalvalg gjorde arbejdsløs efter 12 år som borgmester i Tornved Kommune på Vestsjælland. Den gamle ide om et lærervikarbureau blev hentet frem igen, og den kommende tid skal vise, om man kan skabe sig et job som formidler af vikarer til folkeskolen.

Hans Roth er selv uddannet lærer og har været viceinspektør før borgmestertiden. Hans erfaringer fra det kommunalpolitiske arbejde har overbevist ham om, at behovet er der - og samtidig tror han på, at der er mange, der gerne vil bruge deres læreruddannelse til vikararbejde i begrænset omfang, men ikke ønsker et fast skema på en skole.

- Et job i Vikartjenesten er ikke et alternativ til at være lærer på en skole. Men på både lærer- og pædagogområdet er det min fornemmelse, at der er mange, som ikke længere bruger deres uddannelse. De arbejder måske med musik eller kunst eller laver noget andet. De kunne tage vikararbejde, hvis de har behov for at tjene nogle penge i en periode, siger Hans Roth.

- Der kommer også mange efterlønsmodtagere, som jo må arbejde 200 timer årligt - hvis de kunne få lov at arbejde med deres hovedfag og på det rette tidspunkt, vil det jo være bedre end at være almindelig tilkaldevikar.

En lille forretning

Ideen med Vikartjenesten er nemlig den rigtige vikar til det rigtige job, og Hans Roth håber at skabe sig en lille forretning som manden, der matcher arbejdsplads og vikar. I stedet for at inspektørerne er henvist til at benytte deres kontakter i lokalområdet som tilkaldevikarer, skal han kunne ringe til Vikartjenesten og bestille en kvalificeret lærer til at overtage den sygemeldte tysk- og idrætslærers skema.

- Forhåbentlig bliver vikaren mere tilfreds og skolen mere tilfreds, hvis arbejdet varetages mere kvalificeret, siger Hans Roth.

Det er op til vikarerne i hans stald, hvilke fag de ønsker at undervise i, og hvilke perioder de er klar til at tage arbejde.

Den socialdemokratiske eksborgmester vil formidle vikarer både til folkeskolen og til daginstitutioner. Han har forhandlet med de faglige organisationer, og en overenskomst med Vikartjenesten A/S forelægges om kort tid Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse til godkendelse. Af det foreløbige udkast fremgår det, at vikarerne skal leve op til folkeskolelovens krav om seminarieuddannelse eller særlige faglige kvalifikationer, og at de skal være medlem af en af de faglige organisationer under Lærernes Centralorganisation.

Vikarerne bliver timelønnede med 15 procent oven i en almindelig lærerløn - de optjener jo ikke pension som de fastansatte - og Vikartjenesten kan maksimalt dække vikariater af tre måneders varighed. For skolerne bliver bureauvikarerne selvfølgelig dyrere end andre vikarer - Hans Roth skal jo også tjene på formidlingsopgaven - men han tror på, at kvaliteten af undervisningen bliver tilsvarende højere.

Foreløbig leder Hans Roth efter folk til sit vikarkartotek i Vestsjællands Amt.

Powered by Labrador CMS