Debat

Imod religiøs tvang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fakhira Abdullah har gjort indsigelse mod mit lille indlæg om 'tørklæde-spørgsmålet'. Det er ikke helt let at argumentere med Fakhira Abdullah, dertil er Fakhira Abdullahs indlæg for upræcist og selvmodsigende. Men nu prøver jeg.

Fakhira Abdullah insinuerer, at jeg 'påstår', at rektor for Kairos Al Azhar universitet støtter de franske myndigheder i deres forbud mod tørklædet. Jeg påstår intet som helst. Jeg citerer.

Det der med det bogstavelige og tydelige i Koranen skal da nok tages med et gran salt. Der findes ikke ét skrift i denne verden, der ikke kan fortolkes. Hvad har vi ellers præster og jurister til? Det gælder også for Koranen, den fortolkes hele vejen igennem præcis ligesom Bibelen og alle mulige andre skrifter.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Jeg triumferer ikke. Jeg respekterer islam, lige som jeg respekterer enhver anden religion. Men ingen skal få mig til at bøje mig i støvet for en menneskefortolkning af et skrevet ord. Og Koranen er ligesom Bibelen skrevet af mennesker.

Jeg har ikke påstået, at den franske grundlov forbyder kvinder at bære tørklæde. Den franske skole insisterer på sin verdslighed, og den franske grundlov sikrer statens verdslige system gennem en klar adskillelse af kirke og stat. Hvis ikke man kan lide systemet, så er der kun én ting at gøre: Rejs! Eller forsøg at få lavet grundloven om.

Jeg er ikke imod tørklædet. For min skyld kan folk klæde sig ligesom de vil. Jeg er imod religiøs tvang.

At lade præsterne have monopol på at fortolke de hellige skrifter og derefter stille bindende krav til de troende, det vil da være som at sætte ræven til at passe gæs.

Knud-E. Hauberg-Tychsen

Istanbul