Debat

Penge for ikke at lave noget

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Gennem nogle år har seniorordninger haft min interesse. Der er ikke sket meget på dette område, så det, der er sket, burde måske have en kraftigere markering. Desværre synes uvidenheden på dette område at være stor langt ind i de organisationer, som burde have kendskab hertil.

Da jeg for nogle år siden ville forhøre mig om de to ordninger delefterløn og delpension, var det meget vanskeligt at få oplysninger om, hvilke forskelle der var. I hvert fald kendte administratorerne på hvert område intet til det andet. De to former ligner hinanden, men hvilke forskelle er der?

Ideen med begge ordninger er, at man mod en kompensation for hver time, man nedsætter sit arbejde per uge, får en kompensation på 1/37 af 82 procent af højeste dagpengesats per uge, nu cirka 60 kroner i timen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det synes mig at være en fordel frem for blot at ønske sig nedsat timetal! Man får altså 60 kroner i timen for hver time, man ikke bestiller noget!

Delefterløn er beskrevet i DLF's tillidsmandshåndbog og på de grønne sider i Folkeskolen nummer 6, 1995. Meget kort beskrevet er to af betingelserne, at man er fyldt 60 år, og at man er medlem af en arbejdsløshedskasse.

Delpension er beskrevet i en folder fra november 1994 fra Socialministeriet. Reglerne forlanger, at man er 60-66 år, og er i øvrigt så enkle, at næsten alle vil opfylde dem. Der er intet krav om medlemskab af a-kasse. Timeydelsen beregnes mig bekendt på samme måde som før beskrevet. Man får altså samme kompensation, blot over det sociale system.

Man kan gå ud og ind af delpensionen flere gange, hvis man ønsker det.

På 'mit' socialkontor, hvor min delpensionssag blev gennemført, var der nogen usikkerhed, som forklaredes med, at der var så få, som benyttede ordningen.

I en tid, hvor man kan læse, at der ansættes ikke-læreruddannede, var der måske grund til at fremhæve disse ordninger, så man ikke behøver at tage afgangsskridtet fuldt ud.

Men når man ikke hører så meget om ordningerne, er det så, fordi de ikke kan anbefales af DLF? Er kompensationen for ringe? Har jeg dummet mig ved at benytte delpensionen?

Søren Hansen

Herlev