Debat

Ansvar

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Folkeskolen nummer 16/17 skriver Jan Trojaborg om nye lønformer, 'som tilgodeser alle medlemmer . . . Han skriver også: 'Det gældende lønsystem bygger på løn efter uddannelse og ansvar. Derfor har lærere højere løn end for eksempel pædagoger. Derfor bør det være naturligt, at kolleger, der påtager sig mere ansvar . . ., bliver honoreret for det.'

I dagligdagen synes der ikke at være problemer med at tale om at have ansvar, og at ansvaret er stort eller mindre, men hvad menes der med ansvar, og hvordan måles størrelsen ? Kan DLF afklare dette?

Det synes ganske klart, at man for eksempel kan have ansvar for en pengekasse. Der kan tælles op, og så kan man se, om den stemmer. Da jeg var soldat, havde jeg ansvaret for et kanonbatteri til flere millioner kroner. Da jeg skulle overtage det, skulle alt materiel tælles op. Var der mangler, skulle den, som afleverede batteriet med værktøj og så videre, betale for manglerne. Det skulle jeg så også, da jeg afleverede. Her måles ansvaret i penge, og det kostede, hvis man ikke levede op til ansvaret. Er ansvaret stort eller lille? Kan man være flere om at have ansvar? I militæret var våbenmesteren den eneste, som havde nøgle til lageret, ellers kunne han ikke drages til ansvar!

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

At drages til ansvar betyder, at misligholdes ansvaret, får det konsekvenser. Hvor mange af dem, der har 'et stort ansvar' og stor løn, drages til ansvar på anden måde end ved et gyldent håndtryk!

En barnepige kan have det fulde ansvar for et barn. Er det større, når hun går tur i byen, end hvis det var på landet? Har hun dobbelt ansvar, hvis hun passer to børn, eller er ansvaret halveret? Er ansvaret hos pædagogerne mindre end ansvaret hos lærerne? Er ansvaret hos en skoleleder større, fordi han skal passe på penge, end for en lærer, som skal passe på børn? Hvilken skade sker der, fordi lederen har lidt uorden i regnskaberne, i forhold til, at et barns skolegang misligholdes af en lærer, som altså ikke lever op til ansvaret?

Skal man have lige meget i løn, hvis man 'påtager' sig et ansvar, som hvis man 'pålægges' et ansvar. Kan man fralægge sig ansvaret, hvis der sker ting, som influerer på ens dagligdag, så man ikke synes, man kan leve op til sit ansvar. Skal man så gå ned i løn?

Jeg tror, jeg kunne fortsætte. De, som mener, at man kan lønnes efter ansvar, har 'ansvaret' for at forklare rimeligheden heri. Jeg tror, at de får det svært, men prøv at finde andre ord end ansvar, så går det måske lettere.

Der er nogle, som tror, at karaktergivning er en god og retfærdig måde at bedømme mennesker på. Hvad med at lade karaktererne fra seminariet være grundlag for begyndelseslønnen? En slags resultatløn!

Søren Hansen

Herlev

Powered by Labrador CMS