Smuthullet lukket

Undervisningsministeren har opnået enighed om nye regler for rejser i skoletiden

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forældre kan fremover højst blive afkrævet betaling for kost, når deres børn skal på lejrskole. Men der skelnes stadig mellem lejrskoler og skolerejser.

Uddannelsesordførerne for regeringspartierne, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Centrum-Demokraterne, Kristeligt Folkeparti og Fremskridtspartiet anbefalede i tirsdags deres folketingsgrupper, at de skulle give opbakning til, at undervisningsminister Margrethe Vestager kan fremsætte et lovforslag, der skal give mere præcise regler om betaling af rejser i skoletiden, som Folketingets Ombudsmand anbefalede i sin redegørelse sidste år.

Alle skal kunne deltage

Partierne er enige om, at alle elever skal kunne deltage i enhver rejse i skoletiden uafhængigt af, om deres forældre kan betale eller ej. Men der skelnes stadig mellem lejrskoler og skolerejser. Lejrskoler er stadig de obligatoriske rejser, som er en integreret del af undervisningen, hvor der er mødepligt, og de skal stadig være vederlagsfri for eleverne.

Som noget nyt vil der blive mulighed for, at kommunen opkræver et beløb, der svarer til, hvad forældrene sparer i udgifter til kost, mens barnet ikke er hjemme. Ifølge Husholdningsrådet er det omkring 40 kroner om dagen.

Skolen må hverken opkræve eller søge betaling hos de enkelte forældre for rejseudgifter til transport, overnatning, entré eller lignende. Derimod må klassen gerne forsøge at skaffe penge til ekstraordinære aktiviteter på lejrskolen, hvis det er aktiviteter, som ikke er en forudsætning for turens gennemførelse. Det kan de gøre gennem sponsorering eller kollektiv indsamling.

Skolerejser defineres stadig som rejser, der ikke er obligatoriske for eleverne, fordi det er et alternativ til undervisningen. Skolen skal derfor ikke være forpligtet til at betale andre udgifter end de rent undervisningsrelaterede.

Det nye her er, at det ikke må være en betingelse for en elevs deltagelse i skolerejsen, at forældrene betaler. En elevs deltagelse i en skolerejser afhænger altså ikke af forældrenes økonomiske formåen, men af, om klassen kollektivt kan skaffe penge til rejsen.

Med denne nye definition af lejrskoler og skolerejser har man fået lukket det smuthul, der før var for at kalde alle udflugter for skolerejser og dermed opkræve forældrebetaling.

Positiv sideeffekt

Undervisningsminister Margrethe Vestager Hansen udtaler i en pressemeddelelse, at hun synes, at den nye løsning har den positive sideeffekt, at lærere, elever og forældre fremover bliver nødt til at engagere sig mere for at skaffe de nødvendige midler til at få rejsen gennemført.

- Jeg er glad for, at vi nu er nået til enighed i en sag, som til tider har syntes uløselig, siger hun i pressemeddelelsen.

- Ingen elever vil i fremtiden skulle blive hjemme af økonomiske grunde. Alle skal kunne tage af sted. Det er helt fornuftigt.

Sejr for folkeskolen

Lovforslaget er en direkte konsekvens af Folketingets Ombudsmands redegørelse fra sidste år. I den anbefaler Ombudsmanden regeringen at få lagt klare retningslinjer for, hvornår der kan opkræves forældrebetaling til rejser. Folketingets Ombudsmand blev i 1995 gjort opmærksom på problemet af folkeskolelærer Niels Christian Sauer, som har bidraget til debatten lige siden. Han siger:

- Hvis den nye lovs ordlyd kommer til at svare til Undervisningsministerens pressemeddelelse, er det endegyldigt slut med skolerejser, hvor eleverne kun kan komme med, hvis deres forældre har betalt for det. Hermed umuliggøres skolens uetiske pression mod hjemmet. Forældrene vil ikke kunne købe deres barn adgang til særlige undervisningstilbud, men de vil stadig kunne give klassen en gave. Endelig slås det fast, at i folkeskolen gøres der ikke forskel på Kong Salomon og Jørgen Hattemager. Jeg ser det som en stor sejr for folkeskolen som begreb.

- Tilbage står en dyb undren over, at det kunne komme så vidt, at der skulle sås tvivl om den frie folkeskole for alle, siger Niels Christian Sauer.

På grund af den varslede storkonflikt havde Folkeskolen tidligere deadline end normalt, og det var derfor ikke muligt at nå at få en kommentar fra Anni Herfort, Tom Egholm eller Jørgen Stampe om Lærerforeningens holdning til det nye udkast.

Ingen elever vil skulle blive hjemme af økonomiske grunde