Debat

Frustrerede over unge stemmer

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På min skole var der kampvalg til skolebestyrelsen. En gruppe forældre var utilfreds med den gamle bestyrelses politik.

Ikke mindst lærerne ventede med spænding på udfaldet, som blev, at disse forældre fik valgt to repræsentanter. Tre forældre blev valgt på den førte politik.

Lærerne så frem til konstitueringen. Hvis de to medarbejderrepræsentanter allierede sig med de to nye forældre, kunne man vælte den gamle formand, som var blevet genvalgt. Det så de fleste af lærerne faktisk frem til. Men! Der er også to elevrepræsentanter. Og de har faktisk også stemmeret, også selv om de som i dette tilfælde kommer fra 4. og 5. klasse.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det spekulerede vi en del over.

Vi kunne nemlig sagtens forestille os, at eleverne kom under pres eller ville føle sig sat under pres, og det ville være synd for dem, og også at det kunne være spændende for dem at være med til at bestemme noget sådant betydningsfuldt. Det ville være forståeligt, men måske ikke særlig hensigtsmæssigt.

Vores kontaktlærer til elevrådet optrådte yderst taktfuldt, elevernes klasselærere (og andre) forholdt sig korrekt, kun lærerne imellem blev situationen drøftet. Man håbede, eleverne ville afstå fra at deltage i konstitueringen. Men, sagde elevrådet, når eleverne nu engang har stemmeret, skal den også bruges, og så diskuterede man i elevrådet, hvordan der skulle stemmes.

Nu skete der det, at de to forældregrupper valgte at mødes for at afklare situationen. De kom til konstitueringsmødet med en færdig aftale om rollefordeling med videre. Medarbejderrepræsentanterne og ledelsen fandt aftalen fornuftig og støttede den. Det kom således ikke til nogen form for afstemning.

Og det er vi lærere godt tilfredse med.

Men i ventetiden var vi det ikke. Vi var derimod temmelig frustrerede over, at elever har stemmeret i sådanne tilfælde, og om det virkelig kunne være rigtigt, at så unge elever kunne få så stort et ansvar. Faktisk kunne endnu yngre elever være valgt til at deltage i bestyrelsesarbejdet!

Er det rigtigt?

Kurt Olsen

medarbejderrepræsentant

Allerslev Skole