Debat

Visioner for år 2000

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rubrikken 'For år tilbage' i 'Københavns Kommuneskole' den 4. marts 1998 omtalte en begivenhed inden for skolens verden: oprettelsen af Forsøgsskolen på Emdrupborg i august 1948. 25 år senere udtalte rektor for Danmarks Lærerhøjskole Harald Torpe, at han prioriterede en statsforsøgsskole meget højt. Den skulle fungere i tæt samarbejde med Lærerhøjskolen og dens personale. Tanken blev dog aldrig realiseret, men der foreligger et stort og omfattende materiale fra den københavnske forsøgsskoles arbejde fra 1948 til 1979. Det henligger nu i Københavns Stadsarkiv.

I dag er der store problemer med at føre den nye skolelov ud i livet. Mange lærere føler usikkerhed omkring den differentierede undervisning, der skal give alle elever muligheder for at få deres evner udnyttet optimalt. Der fremføres megen også berettiget kritik, der går på manglende mulighed for efteruddannelse, for få erfaringer, utilstrækkeligt undervisningsmateriale, for en enkelt kritikers vedkommende endog ideologisk vildførelse.

Alt peger således på en virkeliggørelse af tanken fra 1973 om en statsforsøgsskole! Behovet er der som nævnt, Danmarks Lærerhøjskole med den højeste faglig-pædagogiske ekspertise, erfaringer fra den daværende Emdrupborg Forsøgsskole, fra den nuværende 'Statens pædagogiske forsøgscenter' i Rødovre, lærernes faglige opganisationer og ikke mindst en ny, ung og fremsynet undervisningsminister. Så er der bare bevillingsspørgsmålet. Men det skulle vel ikke være for meget at investere i et nyt årtusinde med garanti for 'resultatløn'?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Frithiof Nilsson

Hundested

Powered by Labrador CMS