Seks skoler sikret

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En skole kan aldrig gardere sig 100 procent mod indbrud og hærværk. Men ved hjælp af forholdsvis beskedne investeringer kan skolen reducere risikoen for at få ubudne gæster.

Det viser erfaringerne fra seks Århus-skoler, som indtil for et par år siden var hårdt plagede af indbrud. Lystrup Skole havde for eksempel syv indbrud på blot fire uger. Gerningsmændene løb med hårde hvidevarer fra et køkken på skolen, og der var udsigt til, at indbruddene kunne fortsætte i det uendelige.

Det fik skolevæsenet til at kontakte politiets kriminalpræventive afdeling, som havde en række forslag til, hvordan de seks skoler kunne forbedre sikkerheden. Det kunne blandt andet ske ved hjælp af alarmer i udvalgte lokaler, overvågning med videokameraer på strategiske steder, lysdetektorer uden for faglokaler og gitre for vinduerne ind til edb-lokalerne. I dag er de seks skoler ikke udsat for nær så mange indbrud som tidligere.

Elsted Skole oplevede professionelle tyve, som to gange tømte edb-lokalet for computere ved at køre en bil gennem et af vinduerne. I dag har skolen købt gitre for 40.000 kroner.

- I forhold til prisen på det isenkram, vi har i lokalet, er 40.000 kroner ikke så galt. Men gitrene får lokalet til at ligne et fængsel, siger skolens leder, Lene Lykke-Olesen.

Højvangskolen i Stautrup har to gange fået tømt musiklokalet for instrumenter og andet udstyr. Det kostede 100.000 kroner per gang. I dag opbevares udstyret i et lokale med alarm, og der er sat lysdetektorer op, som tænder en række udendørs lamper, så snart man nærmer sig vinduet til et faglokale.

Alarmen går direkte til et vagtselskab, som sender en patrulje ud til skolen. På et år bliver det til 30-40 udrykninger, og det koster skolen godt 500 kroner per gang.

- Det har bestemt hjulpet, men vi bruger alt for mange penge på fejlalarmer, siger skoleleder Jørgen Skaftved.

På Hasselager Skole er der også installeret alarm.

Den har dog ikke forhindret en tyv i at bryde ind på skolens kontor tre gange, og hver gang er kontorets to PH-lamper forsvundet. Derfor har Hasselager Skole besluttet at supplere alarmen med en helt anden form for 'tyverisikring'.

- Nu køber vi ikke flere PH-lamper, siger Bruno Tikøb.

For nylig fik Tranbjerg Skole på trods af alarmer stjålet harddiske og tastaturer fra to computere. Skolen er begyndt at låse porten ind til skolegården om aftenen og i weekenden, så nu kan en tyv ikke længere bakke en bil op til edb-lokalet.

På Rundhøjskolen er der installeret videokameraer i de lange gange. Samtidig appellerer skoleleder Mogens Toustrup til forældrene gennem skolebladet om, at de reagerer, hvis de ser, at der foregår noget mistænkeligt på skolen.

- Det er sket et par gange, at en forælder har ringet til politiet om, at vi havde indbrud, siger Mogens Toustrup og tilføjer, at den var god nok. Politiet nåede at anholde gerningsmændene.

Grønlykkeskolen i Tranbjerg syd for Århus er blandt de mest belastede skoler i Århus. Derfor valgte skolen at få gitter for vinduet til edb-lokalet. Men det lod nogle tyve sig ikke skræmme af. De brugte blot så stort et koben, at de kunne brække gitteret af. Herefter var der fri adgang til 14 splinternye computere.

- Nu har vi forstærket gitteret med en jernbjælke på tværs af vinduet, siger skoleleder Bjørn Axelsen-Beck.Stan

Gratis vurdering

Det er gratis at få en medarbejder fra en af politiets kriminalpræventive sektioner til at foretage en risiko-vurdering af skolen. Der er kriminalpræventive sektioner ved politiet i Aalborg, Århus, Kolding, Odense og København. Man kan også henvende sig til sit lokale politi, som så henviser videre.