Dyst om pris

Tre undervisningsmaterialer er i finalen om pris på 30.000 kroner

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Islutningen af april vil komitéen for undervisningsmiddelprisen udpege årets vinder. 12 forlag og andre distributører har indstillet i alt 23 kandidater til prisen. Tre er gået videre til finalen:

'Ind i geografien. For 7.-8. klasse' af Mogens Lerbech Jensen (Alinea) er et af dem. 'Materialet er opbygget om et begrænset, velvalgt antal temaer, blandt andet om kort, jorden og dens opbygning, vandets kredsløb, vejret og jordens klima', står der i indstillingen. Og videre:

'Efter hvert tema er der dels et fagligt resume, dels supplerende forslag til aktiviteter og projekter, der sender eleverne 'ud i geografien'. Disse forslag er velgennemtænkte ideer til at knytte forbindelse mellem geografiens konkrete genstandsområde og klasseværelsets andenhåndsgengivelser af det. 'Ind i geografien' viderefører og udvider den faglige tradition på fornem vis.'

Desuden er indstillet seks videofilm a 26 minutters varighed, nemlig 'Paddernes forunderlige verden 1-6' af Adam Schmedes (Lokefilm i co-produktion med TV2). 'Historierne i hver video er velkomponerede og billedmæssigt roligt fortalt (. . .). Der er mange spændende kameravinkler og detaljer, som gør videoerne særdeles seværdige. Den ledsagende tale hænger fint sammen med billederne; og der er ingen forsøg på menneskeliggørelse af padderne, sådan som man desværre alt for ofte oplever det i udenlandske dyrefilm', påpeges det i indstillingen.

Endelig er indstillet 'Skrivehåndbogen', redigeret af Eva Heltberg og Christian Kock (Gyldendal) - om den procesorienterede skrivepædagogik, der har ført undervisningen i skriftlig fremstilling ind i en ny epoke. Redaktørerne har været med fra starten og 'bevæger sig med erfaring og overblik i emnet', står der i indstillingen. 'Her er ingen pseudoterapeutiske skriv dig glad-prædikener, og her er ingen hån til de gængse genrer.'

'Skrivehåndbogen' er først og fremmest for gymnasiet og HF. 'Mange lærere, ikke bare dansklærere, har i 'Skrivehåndbogen' et læremiddel, som kan blive et helt energibundt i deres egen efteruddannelse.'

Foruden æren giver prisen 30.000 kroner; 10.000 kroner fra Undervisningsministeriet, 10.000 fra gymnasielærernes fagblad Gymnasieskolen og 10.000 fra Folkeskolen. Forskningsprofessor Carsten Elbro, Københavns Universitet, er formand for priskomitéen.