Randbemærkning

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den nye realisme

Læser, hold dig godt fast, for her kommer en virkelig nyhed: Unge vægter en sund og miljørigtig by højt og ønsker sig et væld af fritidsmuligheder. Denne overraskende konstatering er essensen af 83 konkurrenceforslag i Geografforbundets Danmarksmesterskab 97.

Bilfri byer, elektrificerede bybaner, affaldssortering, vindmøller, solfangere og genbrugsvand er karakteristiske eksempler på deltagernes nytænkning og originalitet. Visioner mangler heller ikke: Industri- og boligområder skal adskilles, der skal bygges flere boliger til unge og ældre, og det vil heller ikke skade med et ekstra stadion og et musikhus eller to.

Tilmed har forslagene den store fordel, at det stort set ikke kræver nogen indsats af de unge selv (lige bortset fra, at der nu skal udbæres to-tre affaldsposer i stedet for én, men det var nok bare en lille svipser). Det er det, som gør forslagene så realistiske.

Havde de 83 hold i stedet forestillet sig, at de for fremtiden aldrig ville lade deres tv-apparater, stereoanlæg eller computere stå på standby, at de ville tage opvasken i køkkenvasken, så familiens opvaskemaskine kunne skrottes, og ophøre med at gå i svømmehaller, skøjtehaller og andre energifortærere, ville det hele jo være komplet urealistisk grænsende til det latterlige - næsten som at opgive computerspil og gå over til skak, dam og ludo.

I øvrigt ville det have spoleret deres visioner om vindmøller. I øjeblikket går vindmølleenergien nemlig til at holde nationens elektroniske maskinpark på standby.

Charivari