0   227

Skolen bestemmer suverænt

Nye regler om brug af computere ved den afsluttende prøve

Det er hverken elever eller forældre, men alene skolen, der afgør, om eleverne i folkeskolens afgangsklasser må bruge computer ved de afsluttende prøver.

Det er hovedreglen i en ny bekendtgørelse fra Undervisningsministeriet. Eleverne får dermed ikke mulighed for selv at vurdere, om de vil gennemføre prøverne ved hjælp af informationsteknologi.

Artiklen fortsætter under banneret

Baggrunden er blandt andet, at skolerne har haft svært ved at håndtere presset fra forældre og elever. Mange har ønsket, at eleverne skulle have adgang til at bruge computer ved prøverne, og skolerne har ikke altid kunnet efterkomme ønsket.

- Presset har stillet skolerne i en vanskelig situation, fordi de ikke altid har maskiner og edb-kyndige nok til at dække sig ind i en prøveperiode. Derfor skærer bekendtgørelsen igennem og giver skolen den endelige afgørelse, siger Ulla Sverrild fra Folkeskoleafdelingens prøvesektion i Undervisningsministeriet.

Den ny bekendtgørelse slår som hovedregel fast, at eleverne skal anvende skolens computerudstyr. Men skolen kan dog tillade, at eleven tager sin egen maskine med.

Strømsvigt

Eleverne skal have besked om, hvor meget skolen kan hjælpe dem, hvis teknikken slår knuder undervejs - og i hvilket omfang de selv skal kunne løse deres tekniske problemer.

Det gælder, både hvis det er skolens og hvis det er hjemmets pc'er der bruges. Her sendes der altså et signal om, at skolerne ikke nødvendigvis selv har kompetence til at guide eleven igennem et sammenbrud i teknologien. Dog skal én af de tilsynsførende i prøvelokalet være edb-kyndig, hvis bare en af eleverne bruger computer.

Hvis der opstår strømsvigt eller massive tekniske problemer under prøven, skal eleven fortsætte uden at bruge computer.

Først med regler

Skolerne har hidtil skullet søge dispensation i Undervisningsministeriet, hvis de ville give mulighed for at bruge pc ved de afsluttende prøver.

Nu får folkeskolerne som de første i uddannelsessektoren særlige regler på området, oplyser jurist Annelise Lund-Rasmussen, Undervisningsministeriet.

Den ny bekendtgørelse udsendes på baggrund af en eksplosion i antallet af elever, der bruger pc ved de afsluttende prøver i folkeskolen.

I 1991 var det 69 elever, der brugte denne mulighed. I 1997 var tallet 8.164. Cirka tre gange så mange drenge som piger benyttede computer ved eksamen.

Undervisningsministeriet vil fremover, registrere antallet af brugere i folkeskolen, ved at skolerne indsender et særligt spørgeskema om computeranvendelsen til ministeriet.

Helle Baagø er freelancejournalist

Elevens ansvar

'Du må lægge alle mulige filer og programmer ind på den computer, som du bruger til prøven. Men hvis du åbner for noget, der ikke er tilladt i forhold til den aktuelle prøve, bliver du bortvist.'

Sådan skal reglerne i den ny bekendtgørelse om brug af computer i en eksamenssituation tolkes, oplyser Ulla Sverrild fra Folkeskoleafdelingens Prøvesektion i Undervisningsministeriet.

Der er ingen krav om, at alle maskiner skal være 'renset', før de sættes ind i prøvelokalet, men de tilsynsførende skal holde øje med, at eleverne ikke snyder ved 'uretmæssigt at skaffe sig hjælp', som det hedder i bekendtgørelsen. Det sker for eksempel, hvis de henter oplysninger lagret på computerens harddisk.

Her må computeren bruges

I dansk: Tekstbehandling inklusive stavekontrol, synonymordbog og elektroniske ordbøger, der svarer til de tilladte skriftlige hjælpemidler ved prøverne.

I engelsk, tysk og fransk skriftlig fremstilling: Tekstbehandling, stavekontrol, synonymordbog og elektroniske ordbøger, der svarer til tilladte skriftlige ordbøger.

I matematik: Det kræver dispensation fra Undervisningsministeriet at bruge computer ved folkeskolens afgangsprøve. Ministeriet skal være sikker på, at censor kender til de regneprogrammer, som eleven anvender.

Bekendtgørelse om anvendelsen af computer ved folkeskolens afsluttende skriftlige prøver nummer 58 af 28. januar 1998 trådte i kraft 15. februar 1998. Den kan hentes via Internettet på web-adressen: http://www.uvm.dk/lov/bek/1998/0000058.htm


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet