Debat

Helt klart

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når dette læses, hedder Danmarks undervisningsminister muligvis ikke længere Ole Vig Jensen. Af denne grund skal jeg afstå fra punkt for punkt at imødegå hans argumentation (Folkeskolen nummer 10) for skolens ret til at opkræve brugerbetaling. Følgende kendsgerninger kan dog fastslås: Ole Vig Jensen har de facto godkendt, at folkeskoler landet over forlanger flere tusinde kroner i betaling for undervisningsforløb, der er forbundet med frivillig rejsevirksomhed og udelukker elever, hvis forældre ikke betaler, fra deltagelse.

Denne holdning tager Ole Vig Jensen Ombudsmanden til indtægt for. Samtlige partier fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti har undsagt denne praksis. Ole Vig Jensen håber i skrivende stund, at han efter valget kommer igennem med sit bebudede forslag om 'skolerejser', hvortil forældrene 'skal have lov til at yde en skærv'. Disse rejser er ikke en del af den pligtige undervisning. De er helt og holdent og 100 procent frivillige. De må følgelig ikke forberedes og efterbehandles, men derimod gerne afvikles i den pligtige undervisningstid. Børn af forældre, der undlader 'at yde en skærv' - og dermed 'ikke ønsker, at deres barn deltager' - pålægges pligtig undervisning i stedet. Alternativet, som Ole Vig Jensen anbefaler, er, at forældre med økonomiske problemer henvender sig til skolen, der diskret kan træde til med penge fra ikke nærmere angivet pengekasse efter ikke angivne kriterier.

Ole Vig Jensen mener, at hans forslag er 'helt klart'. Ministeren er sandt for dyden ikke den eneste, der er træt af denne sag. Ombudsmandens redegørelse burde have lukket sagen, men der skal skarp lud til skurvede hoveder. Der bliver nu anlagt sag ved landsretten, givetvis med fri proces på Ombudsmandens henstilling. Sagens hidtidige forløb taget i betragtning kan ingen af sagens parter dog forventes at ville bøje sig for andet end en højesteretsdom.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Indtil Højesteret om et par år har afgjort denne sag, må vi altså leve med, at den jævnligt dukker op i Folkeskolens spalter. Med beklagelse.

Niels Christian Sauer

Karlebo