Debat

Folkeskolen har fået rejsefeber

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bladet Folkeskolen går så meget op i skolerejser, at det nærmer sig rejsefeber. Og sådan som man farter rundt i kendsgerningerne, får man køresyge i tilgift.

Sagen er slet ikke så kompliceret, at den absolut behøver at blive misforstået og misforklaret. Der er selvfølgelig ikke tale om, at jeg på nogen måde lader hånt om henstillingen fra Folketingets Ombudsmand i denne sag. Han og jeg er enige. Ombudsmanden har fundet, at der ikke i grundloven er noget til hinder for, at en skole kan modtage frivillige bidrag fra forældre til for eksempel skolerejser. Men han anbefaler, at vi ændrer lovgivningen, fordi den er uklar.

Ombudsmanden har aldrig bedt ministeriet om at indstille ministeriets fortolkningspraksis. Ombudsmanden har heller aldrig blandet sig i, hvordan loven skulle se ud. Ombudsmanden har derimod stillet sig tilfreds med min tilkendegivelse om, at jeg vil søge at klargøre lovgrundlaget hurtigst muligt.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det har jeg gjort. Mit forslag går ud på, at vi gør det helt klart, hvornår skolen kan bede om forældrebetaling til lejrskoler og skolerejser.

Forslaget deler rejseaktiviteterne i to:

1) Lejrskoler er en integreret del af undervisningen, som man både forbereder og afslutter i klasserne. Den slags rejser skal være gratis, men man kan bede forældrene betale, hvad de vil spare på barnets bortrejse i forplejning (30-40 kroner dagligt).

2) Skolerejser er derimod ikke strengt nødvendige for undervisningen. De kan have alle mulige pædagogiske eller personlighedsudviklende kvaliteter, men det er et tilbud, som eleverne ikke er forpligtet til at modtage. Til sådanne rejser ønsker jeg, at forældrene skal have lov at yde en skærv. Jeg vil dog have det præciseret, at det reelt skal være frivilligt. Og hvis forældrene ikke ønsker, at deres barn deltager, skal de børn have et rimeligt undervisningstilbud, mens de andre er på rejse. Det er klart, at skolerejsen heller ikke skal indgå i undervisningen før og efter - for så var der jo tale om integreret undervisning, altså et lejrskoleophold.

Jeg har samtidig foreslået, at kommunerne skal fastlægge et maksimumbeløb for, hvor meget forældrene må blive bedt om at betale. Og at der etableres mulighed for, at børn kan få fripladser, hvis deres forældre ikke har mulighed for at betale.

Der er altså ikke tale om, at jeg bare lader tingene stå til - eller forsøger at sno mig uden om Ombudsmandens afgørelse, sådan som Folkeskolen nu i flere uger har forsøgt at give det indtryk af.

Jeg har ikke kunnet finde flertal for sagen endnu. Nogen vil bibeholde de nuværende muligheder. Andre vil have enhver form for betaling for rejser afskaffet. Jeg forsøger at finde en løsning. Hvorfor skal et stort antal elever forhindres i at få en international oplevelse, fordi nogle enkelte har et økonomisk problem. Det giver da mere mening at hjælpe de få, der har problemet. I stedet for at sige, at kommunerne skal betale al rejseri, så kunne man vel i stedet sige, at de skal betale rejser for dem, der ikke har råd.

Jeg håber stadig, at mit forslag vil stryge igennem med stort flertal, lige så snart et nyt Folketing er samlet. Ganske som der er tradition for, når vi lovgiver på folkeskoleområdet.

Ole Vig Jensen

undervisningsminister

Det Radikale Venstre

Powered by Labrador CMS