Intet nyt fødestedskriterium

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Grebet ud af luften.

Sådan kommenterer Danmarks Lærerforenings formand Anni Herfort en udtalelse fra den grønlandske 'finansminister', landsstyremedlem Daniel Skifte, om, at Lærerforeningen skulle ønske forskelsbehandling af danske og grønlandske lærere.

Daniel Skifte, som er fra partiet Atasut, havde i Grønlands Radio udtalt, at det ikke var Landsstyret, der skabte problemerne for lærerne på Grønland.

- Det er Danmarks Lærerforening, der vil genindføre fødestedskriteriet ved at forlange overenskomstansættelse af lærerne, sagde Daniel Skifte. (Fødestedskriteriet betød bedre forhold for tilkaldte danske lærere end for grønlandske. Redaktionen)

- Vi ønsker selvfølgelig, at der gives alle lærere samme muligheder. Vi var stærkt engageret i at få afskaffet fødestedskriteriet, og efter os har Grønlands Lærerforening medvirket til at få det helt væk, siger Anni Herfort.

- Allerede i dag ansætter Landsstyret på andre områder personalegrupper efter overenskomster. De indeholder - os bekendt - ikke fødestedskriterier, og det kommer der selvfølgelig heller ikke i den læreroverenskomst, vi snart skal indgå.

På hovedstyrelsens møde i sidste uge fortalte Anni Herfort i øvrigt, at blokaden af lærerstillinger i Grønland nu er udvidet, så ingen andre lærere overhovedet kan søge arbejde i Grønland.

Tre andre lærerfagforeninger har erklæret sympatiblokade, nemlig de Frie Grundskolers Lærerforening, Efterskolernes Lærerforening og Speciallærerforeningen af 1981 (S81). DLF har også kontaktet samtlige nabolandes lærerorganisationer.

I det grønlandske parti Siumut, som landsstyreformand Jonathan Motzfeldt tilhører, vedtog hovedbestyrelsen i sidste uge en udtalelse om situationen. Den opfordrer 'på det kraftigste' Landsstyret og organisationerne til at finde en løsning på krisen.

'Den utryghed, der hærger den grønlandske folkeskole efter Danmarks Lærerforenings blokade, bør snarest finde en løsning (. . .) organisationerne må også vise samfundssind og ikke bruge børnenes grundlovssikrede undervisningsret som deres kampmiddel', skriver Siumut.

Hertil svarer Anni Herfort:

- Det er ikke DLF, der trækker tiden ud. Landsstyret véd, at vi hellere end gerne vil forhandle nu. Jeg synes, at Landsstyret skulle lytte til Siumuts hovedbestyrelse og komme i gang med at forhandle. Vi bruger blokadevåbnet, fordi vi ønsker en hurtig afgørelse.-th