Information i sidste øjeblik

Undervisningsministeriets information op til skolebestyrelsesvalget kommer for sent og fokuserer for meget på kampvalg

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En af de sidste dage i uge fem blev Undervisningsministeriets informationsavis 'Skolebestyrelsesvalg '98' afleveret på landets 1.753 folkeskoler. Herefter gik skolerne i gang med at fordele de 605.000 eksemplarer til eleverne og deres forældre.

Avisen er en direkte opfordring til forældrene om at deltage i skolebestyrelsesarbejdet, og det var på høje tid, at den kom. Ifølge Undervisningsministeriets egen valghåndbog skal opstillingsmøderne nemlig holdes i uge fem eller seks.

Kontorchef Bo Kjems fra Undervisningsministeriets folkeskoleafdeling erkender, at avisen kommer i allersidste øjeblik.

- Vi ville gerne have haft avisen ude en uges tid før, men vi havde nogle problemer med at pakke den, og derfor blev vi forsinket, siger Bo Kjems.

Noget tyder dog på, at Undervisningsministeriet har været forberedt på forsinkelsen; på toppen af avisen står der, at den er udgivet af Undervisningsministeriet i februar 1998.

Næstformanden i Skole & Samfund, Thomas Damkjær Petersen, finder det meget uheldigt, at ministeriet er så sent ude med avisen.

Ønsker opmærksomhed

På informationsavisens forside står der med store typer: 'Husk valget til din skolebestyrelse den 3. marts'. Men hvis det går som sidste år, bliver den dato kun relevant for en lille fjerdedel af landets skoler.

På skoler, hvor der kun opstiller én liste, bliver der ikke valg 3. marts. Her sammensættes skolebestyrelsen på valgmødet, der normalt holdes i uge fire, fem eller seks.

I Undervisningsministeriets valgavis står der intet om møderne eller om valgprocedurer. Forældre, der læser avisen og tror, at de kan vente til 3. marts med at gøre deres indflydelse gældende, løber en stor risiko for at blive snydt.

Man fokuserer helt bevidst på den 3. marts, forklarer Bo Kjems.

- Vi vil gerne have mere opmærksomhed omkring skolebestyrelserne, og kampvalg vil øge opmærksomheden, siger han. Han pointerer, at valgdatoen kun er nævnt på forsiden. Resten af avisen handler om skolebestyrelsernes arbejde, og artiklerne kan bruges, uanset om bestyrelsen vælges ved kampvalg eller på valgmødet.

Valgmøder er demokratiske

Gert Hansen, der i 16 år har været formand for skolebestyrelsen på Havndal Skole, undrer sig over Undervisningsministeriets prioritering:

- Det er en dum ide at opfordre til flere kampvalg. Forældrene skal møde op til opstillingsmøderne og gøre deres indflydelse gældende dér.

Thomas Damkjær Petersen fra Skole & Samfund er heller ikke begejstret for ministeriets prioritering:

- Ministeriet burde fokusere meget mere på valgmøderne end på datoen for kampvalget. Det er en god demokratisk tradition, at forældrene møder frem til valgmødet og i fællesskab afgør, hvem der skal sidde i bestyrelsen. Mange ser det som et udtryk for dalende interesse, når antallet af kampvalg falder. Jeg ser det som et udtryk for demokrati.

Mikkel Hvid er freelancejournalist

Powered by Labrador CMS