Debat

Pletskud lige i foden

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter et par års diskussion har skolelederforeningen med omgående virkning opsagt samarbejdsaftalen med Danmarks Lærerforening. Hensigten er at udvikle sig til en selvstændig fagforening for skoleledere. Danmarks Skolelederforening opfordrer sine medlemmer til at overveje tilhørsforholdet til DLF, altså opfordrer dem til at melde sig ud af DLF. Indtil Danmarks Skolelederforening har etableret sig som selvstændig fagforening, kan skoleledere være medlem af Danmarks Skolelederforening, uanset om de er med i DLF eller ej.

Reaktionen fra Danmarks Skolelederforening kommer angiveligt oven på kongressens beslutning, hvor man ikke fik ønsket om en fuld og hel adskillelse fra kredsene igennem, men ellers er imødekommet mere end nogen anden medlemsgruppe i foreningen.

Sagt ligeud: Jeg fatter simpelthen ikke Skolelederforeningens beslutning! Efter min bedste mening er det et pletskud lige i foden! Ud over de fordele, et medlemskab af DLF giver, har ledere og andre medlemmer en stor fælles opgave i udviklingen af folkeskolen og lærerarbejdet. Den løses bedst ved en fælles indsats bakket op af en stor organisation.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det kan godt være, at nogle skoleledere lokalt kan tørne sammen med en kredsstyrelse i helt specielle sager. Men der er langt flere forhold, der binder os sammen, end der skiller. Kredsen kan yde rådgivning, vejledning og sparring, hvori indgår kendskab til lokale forhold af såvel personlig som politisk karakter. Når vi medvirker i løsning af samarbejdsproblemer eller andre former for uoverensstemmelser, forsøger vi ud over det rent saglige at tage hensyn til, at begge parter er medlemmer af samme fagforening med krav om foreningsmæssig hensyntagen.

Jeg har svært ved at se, hvordan en selvstændig forening for skoleledere uden en stærk lokal forankring skal kunne klare de mange opgaver, en fagforening har i et meget decentraliseret samfund. Dermed også sagt, at jeg har svært ved at finde de bæredygtige argumenter hos Skolelederforeningen. Det bekymrer mig overordentligt på skoleledernes vegne.

I Slagelseegnens Lærerkreds, Kreds 54, har vi et godt samarbejde mellem kredsstyrelse og skoleledere. Dette forhold er bekræftet ved den fornuftige stillingtagen, som skolelederne her har fastholdt. Man har klart tilkendegivet et ønske om at bevare tilhørsforholdet til kredsen. Derfor har skolelederne sammen med kredsstyrelsen besluttet at gå i gang med at drøfte, hvorledes det lokale ledernetværk kan etableres - en beslutning, der naturligt er fastholdt trods årsmødets beslutning.

Lad os ikke ende med et billede af en Skolelederforening, der som en anden Anders And farer ud over klippens kant uden tanke for, hvor han lander. Jeg håber, at skoleledere mange andre steder vil følge den fornuftige linie. Det giver håb for folkeskolens fremtid.

Karl Sigsgaard

formand for

Slagelseegnens Lærerkreds

Forkortet af redaktionen