Skolens ambassadører

Tilst Skole har dannet et Etnisk Råd

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For mig er det naturligt, at et pigebarn sover hos sine forældre, indtil hun gifter sig. Derefter sover hun hos sin mand. Der er intet indimellem.

Sådan siger Abdhi fra Somalia. Han er muslim og suppleant til skolebestyrelsen på Tilst Skole ved Århus.

Hvor det er helt almindeligt for danske børn at tage på lejrskole, kan den slags give anledning til problemer hos muslimske børn og forældre.

Abdhis bekymring er ikke enestående. En del tosprogede forældre kender ikke nok til den danske skole, kultur og mentalitet og kan derfor blive usikre på, hvordan de skal forholde sig.

Men Tilst Skole har fået succes med en model, som de mener kan bruges på alle skoler med mange tosprogede elever. De har dannet et Etnisk Råd.

En ny livsstil

Hawa Hussein er universitetsuddannet geolog fra Somalia. Hun har selv tre børn på Tilst Skole og er medlem af det etniske råd.

- Vi kommer fra en meget anderledes kultur. I Somalia lever man sammen i storfamilier. Det betyder, at min søster eller min mands tante har lige så stort ansvar for mine børn, som jeg selv har. Og jeg har ansvar for deres børn. Da vi kom til Danmark, skulle vi til at lære at klare os selv i en lille kernefamilie. Det er en stor omvæltning. Og oveni kommer så problemer med nyt sprog, nye venner og en ny livsstil, siger Hawa.

- Vi ønsker alle det bedste for vore børn, men hvis vi som indvandrere eller flygtninge prøver at holde fast i vores egen kultur, er det børnene, der kommer i klemme. For børnene lærer jo dansk kultur i skolen, siger Hawa.

- En af de vigtigste opgaver for Etnisk Råd er at lære de tosprogede forældre danske traditioner, dansk opdragelse og dansk kultur. Ikke for at assimilere tosprogede, men for at vi som forældre kan forstå vores børn.

Hawas ældste barn var den første somaliske elev på Tilst Skole, og Hawas familie var en af de første somaliske familier i området. Hawa har også før oprettelsen af det etniske råd været aktiv i foreningslivet; hun var blandt andet formand for foreningen Somaliske Kvinder.

- Da Etnisk Råd blev oprettet for tre år siden, var jeg allerede kendt i området af de andre somaliere, siger Hawa.

- Det var derfor naturligt, at forældrene kom til mig med deres spørgsmål om skolen.

Initiativet til rådet blev taget af ledelsen på Tilst Skole i 1994.

- Vi havde svært ved at nå de tosprogede forældre. De mødte ikke op til møderne på skolen, og det var svært at komme i dialog med dem. Det er ændret efter oprettelsen af Etnisk Råd, siger skoleleder Thorkild Ørum.

Rådet består af otte forældre til tosprogede elever, skolelederen, to lærere fra tosprogsundervisningen, en pædagog fra skolefritidsordningen og en fra skolebestyrelsen.

De otte forældre i Etnisk Råd er fra hver sit land eller sprogområde, og hver repræsenterer et af de største etniske mindretal på skolen.

- Etnisk Råd er Tilst Skoles ambassadør i forhold til de tosprogede forældre, siger Thorkild Ørum og fortsætter:

- Det er lettere for de tosprogede forældre at finde tillid til os, når en af deres landsmænd siger god for os og oven i købet kan svare på spørgsmål på hans eget sprog.

Etnisk Råd har specielt været en hjælp, når skoleledelsen havde problemer med at forklare tosprogsforældrene begreber eller holdninger, der synes almindelige og naturlige for etniske danskere.

Kalenderkultur

Men Etnisk Råd er mere end bare oversætter af sprog, normer og holdninger. Rådet arrangerer forældreundervisning og debatmøder. Det seneste debatmøde handlede om børneopdragelse. Her var både danske og tosprogede forældre inviteret, og formålet med mødet var at skabe dialog og forståelse mellem forældrene.

- Hawa Hussein har været en stor hjælp i kontakten til de somaliske forældre, siger viceskoleinspektør Pia Mitens fra Tilst Skole.

- Hun kender sine landsmænd og deres manglende 'kalenderkultur'. Derfor ringer hun rundt og minder dem alle sammen om, at det altså er i aften eller i morgen, at der er et arrangement på skolen for tosprogede. Hun ved, at de glemmer at komme, hvis det er tre eller fire uger siden, de fik en skriftlig invitation.

Hawa var også hurtig til at fortælle, hvad de udenlandske forældre kunne have interesse i, da Tilst Skole sammen med FOF, Folkeligt Oplysnings Forbund, og Århus Danskkurser skulle oprette nogle kurser på skolen.

- Det skal være noget med mad, syning og svømning, sagde Hawa. Og det blev det. Kurserne begynder til januar.

Kommet for at blive

Tilst Skole har udgivet en folder om, hvad det vil sige at gå i skole i Danmark. Folderen er lavet på otte forskellige sprog, blandt andet vietnamesisk og arabisk. Den orienterer om de mest basale ting, en indvandrerfamilie har brug for at vide om dansk skolegang. Også om idræts- og svømmeundervisning, omklædningsforhold og muligheder for fritagelse fra undervisningen.

- Nogle gange skal der ikke så meget til for at fremme forståelsen for hinandens kulturer, siger Thorkild Ørum. Noget så banalt som en rundvisning på skolen for de tosprogede forældre kan være utroligt givtigt. Det kan være svært at forestille sig, hvad fysikundervisning handler om, hvis man aldrig har set et fysiklokale indefra.

Etnisk Råd har eksisteret som forsøgsprojekt siden 1994, men:

- Etnisk Råd er kommet for at blive, siger Thorkild Ørum.

Etnisk Råd er Tilst Skoles ambassadør

i forhold til de tosprogede forældre, siger skoleleder Thorkild Ørum