Andre forhold

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som en del af overenskomstresultatet er der også aftalt forbedrede barselsregler, ændrede TR-vilkår m.v.

Nye barselsregler

Retten til at gå på barsel med fuld løn 8 uger før fødselstidspunktet er genindført, samtidig med at retten til 10 omsorgsdage opretholdes.

Ved sidste overenskomst blev det aftalt, at gravide kunne vælge, om de ville gå på barsel, 6 uger eller 8 uger før det fastsatte fødselstidspunkt. Hvis gravide valgte at gå på barsel 6 uger før, fik de ret til 10 omsorgsdage. Der har været en del kritik af denne ordning. Denne kritik er der taget hensyn til i dette resultat, idet retten til at gå på barsel 8 uger før fødselstidspunktet er genindført, samtidig med at retten til 10 omsorgsdage er opretholdt. Bestemmelsen træder i kraft den 1. oktober 1997 og omfatter ansatte med forventet fødselstidspunkt fra den 1. oktober 1997 eller senere. Specielt på lærerområdet er det aftalt, at der ikke kan ske afspadsering under barselsorlov og på omsorgsdage.

Der er med virkning fra 1. april 1997 indgået en aftale om forældretjenestefrihed og tjenestefrihed af tvingende familiemæssige årsager, f.eks i forbindelse med sygdom eller ulykke i familien.

Desuden er det aftalt, at visse tjenestefrihedsperioder fra den 1. oktober 1997 medregnes i løn- og ansættelsesanciennitet samt i optjening af pensionsalder, ligesom der fortsat indbetales pensionsbidrag.

Rammeaftale om nye lønformer

Der er aftalt en rammeaftale, der opstiller fælles spilleregler for de organisationer, der ønsker at overgå til nye lønformer. Rammeaftalen sikrer samtidig, at nye lønformer kun indføres for de organisationer, der aftaler det. Og rammeaftalen modvirker, at lønforbedringerne for de organisationer, der overgår til nye lønformer, finansieres af de organisationer, der forbliver i det nuværende lønsystem.

Foreningen har aftalt nye lønformer for ledergruppen. Alle andre medlemsgrupper fortsætter i det nuværende lønsystem.

Nyt løntrinssystem

I forbindelse med rammeaftalen om nye lønformer er der aftalt et nyt løntrinssystem som afløser for det hidtil gældende lønramme- og skalatrinslønsystem. Dette nye løntrinssystem gælder for alle kommunalt ansatte, uanset om der er aftalt overgang til nye lønformer, eller om man fortsætter i det nuværende lønsystem.

Det nye løntrinssystem består af 55 løntrin, der er identiske med de nuværende 55 skalatrin. Disse løntrin gælder for hele landet og er baseret på skalatrinnene i stedtillægsområde II. I stedet for de hidtidige stedtillæg gives et tillæg til lønnen, som svarer til forskellen mellem nuværende stedtillæg II og det stedtillæg, der blev ydet den 31.3.1997. Dette tillæg reguleres ikke, men forbliver på det niveau, det har nu. Ændringen af stedtillæggene til uregulerede tillæg vil fremgå af lønsedlen.

Det tidligere stedtillægsområde III bliver fremover til gruppe 1, stedtillægsområde IV til gruppe 2 osv.

Den samlede regulering af stedtillæggene beregnes fortsat, men gives ikke til den enkelte. I stedet for indgår dette beløb i de centrale forhandlinger om overenskomsten.

I denne overenskomst er det aftalt, at de midler, som stedtillægget skulle have været forhøjet med frem til overenskomsten i 1999, i stedet for skal anvendes til at forhøje den pensionsgivende løn. Pensionen vil således fremover blive beregnet af et højere beløb pr. løntrin end det hidtil gældende. På de første lærertrin udgør den ekstra forhøjelse af den pensionsgivende løn pr. 1. april 1997 knap 700 kr. årligt faldende til 168 kr. årligt på løntrin 39. Den ekstra forhøjelse - specielt begyndelsestrinnene - har betydning for pensionsopsparingen for de overenskomstansatte, da pensionsindbetalingerne derved stiger mere end det, der følger af de generelle lønstigninger.

Det særlige FKKA-tillæg, der gives til lærere m.fl. som var ansat i kommuner i Københavns Amt før den 1.4.1993, berøres ikke af omlægningen af lønsystemet. Dette tillæg reguleres og udbetales som hidtil.

Tillidsrepræsentanterne

Der er aftalt et protokollat for (fælles)tillidsrepræsentanter om udførelsen af deres hverv. For tillidsrepræsentanterne i en række af KTO-organisationerne medfører protokollatet en række forbedringer. Foreningens tillidsrepræsentanter er i forvejen sikret mange af de vilkår, der nu fastsættes i protokollatet. På nogle områder giver protokollatet dog også forandrede muligheder for foreningens tillidsrepræsentanter. Som noget nyt skal det f.eks. drøftes, om der er behov for faglig efteruddannelse, når en TR ophører med hvervet.

Derudover forhøjes arbejdsgivernes bidrag til AKUT-fonden, som har til opgave at sikre, at tillidsrepræsentanterne får fuld løn ved deltagelse i kurser, møder m.m. Den 1. oktober 1998 vil bidraget i alt udgøre 21,5 øre pr. arbejdstime. Nu er bidraget på 18,7 øre.

Time/dagpenge

- Fraværelsesgodtgørelse

Lærere og børnehaveklasseledere skal fremover godtgøres efter de regler, der gælder i den enkelte kommune. Hvis kommunen ikke har lokale regler for fraværelsesgodtgørelse, skal lærerne have time/dagpenge efter statens time/dagpengecirkulære. Den nye overenskomst giver kredsene mulighed for at indgå lokalaftaler med kommunalbestyrelsen.

Den samlede ramme

Rammen for forhandlingsresultatet er på 4,25 % af lønsummen fordelt over 2 år (mod 3,5 % i 1995). Oveni kommer så reguleringsordningen, som giver en lønstigning på 0,9 % (+ 0,2 % til decentral løn) i april 1997 samt yderligere et beløb april 1998.

Hvis reguleringsordningen i 1998 giver 1 %, vil overenskomstmidlerne fra OK 97 alt i alt give en stigning på 6,35 % af den samlede lønsum. Lønsummen er for Danmarks Lærerforenings medlemmer på ca. 15 milliarder kroner.

Ud over de 2,95 % til generelle procentvise lønstigninger bliver rammen brugt til puljer til specielle forhandlinger m.m., forbedrede barselsregler og de andre ændringer, der er aftalt ved OK 97.

Powered by Labrador CMS