Ny klage til Ombudsmanden

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Gruppeformand for Socialdemokratiet i Karlebo byråd, Per Frost Henriksen, sendte i weekenden en klage til Ombudsmanden. Klagen drejer sig om Indenrigsministeriets afgørelse i en sag på Nivå Centralskole, hvor en elev i 9. klasse blev nægtet adgang til en skolerejse, fordi hans forældre ikke betalte et bidrag til rejsen på 1.200 kroner.

Både skolen, derpå flertallet i Karlebo byråd, siden Tilsynsrådet og nu også Indenrigsministeriet har sat bommen ned for barnet.

Per Frost Henriksen finder ministeriets afgørelse forkert i forhold til såvel folkeskoleloven som Ombudsmandens endelige redegørelse om forældrebetaling til lejrskoler og skolerejser, der kom for bare 14 dage siden.

Tilsynsrådet, som Per Frost Henriksen dengang havde klaget til, gav for et lille år siden flertallet i Karlebo byråd ret i, at Nivå Centralskole havde handlet lovligt, da skolen udelukkede eleven fra en skolerejse på grund af manglende betaling.

Tilsynsrådets begrundelse var, at det var frivilligt for eleven at deltage, og Indenrigsministeriet, som Per Frost Henriksen siden klagede til, gav altså i fredags Tilsynsrådet medhold.

'Deltagelse i skolerejsen er i den foreliggende sag frivillig for eleverne, og som alternativ til rejsen har eleverne ret - og pligt - til at deltage i en ekstraordinær praktikperiode eller modtage undervisning på en anden skole. Indenrigsministeriet lægger derfor til grund, at rejsen ikke udgør en nødvendig del af undervisningen', skriver Indenrigsministeriet.

'Betalingen fra den enkelte elevs forældre på ca. 1200 kroner skal alene dække de ekstraudgifter til transport, mad, lommepenge m.v., der er forbundet med deltagelse i rejsen.'

På den baggrund er ministeriet 'mest tilbøjelig til at antage, at der har været det fornødne hjemmelsgrundlag for opkrævning af betalingen som betingelse for at deltage i den omhandlede udlandsrejse'.

- Jeg er noget chokeret, siger Per Frost Henriksen.

- Ombudsmanden afleverede allerede i juli en foreløbig redegørelse, og i november fulgte en endelig redegørelse, der klart fastslår, at skolerne ikke kan kræve betaling til skolerejser, uanset om de er frivillige eller ej. Jeg har derfor indklaget Indenrigsministeriets afgørelse til Ombudsmanden, tilføjer Per Frost Henriksen.jvo