Nye regler for uddannelsesorlov til ledige

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Traditionen tro sker der ved årsskiftet en del ændringer i arbejdsmarkedslovgivningen.

På nuværende tidspunkt er der særligt foreslået ændringer i lov om orlov, der har konsekvenser for dlf/a's ledige medlemmer. Disse ændringer forventes at træde i kraft den 1. januar 1998.

De foreslåede ændringer berører lediges adgang til uddannelsesorlov, idet Arbejdsformidlingen (AF) fremover kan afslå orlov ud over 4 uger, og orlov ikke længere kan gives til uddannelser og kurser, som har en hobby- og fritidsbetonet karakter.

Efter de nugældende regler har ledige medlemmer mulighed for uddannelsesorlov i op til 52 uger, dog med den begrænsning, at der i de første 26 uger af ydelsesperioden kun kan indgå uddannelsesorlov i højst 4 uger, medmindre Arbejdsformidlingen kan bevilge en længere periode.

Med ændringerne vil det blive sådan, at 4-ugers begrænsningen bliver gældende i hele ledighedsperioden, dvs. dagpengeperioden på 2 år og den efterfølgende aktivperiode på 3 år. Det fremgår af forslaget, at AF skal afslå uddannelsesorlov, hvis der inden for det næste kvartal kan tilbydes arbejde til den ledige.

Hvilke uddannelser og kurser der vil blive anset for at have en hobby- og/eller fritidsbetonet karakter, vides i skrivende stund ikke, idet det er overladt til arbejdsministerens afgørelse og vil blive meddelt i en efterfølgende bekendtgørelse.

Af overgangsbestemmelserne fremgår det, at orlov til uddannelse for ledige kan gives på de nugældende vilkår, hvis ansøgningen er afleveret hos Arbejdsformidlingen inden den 1. januar 1998. Dette er dog kun gældende for ansøgninger, der er indleveret til AF med henblik på endelig godkendelse.

Ansøgninger, der således udelukkende er modtaget i a-kassen eller på uddannelsesinstitutionen inden den 1. januar 1998, vil ikke være omfattet af overgangsbestemmelserne.

Powered by Labrador CMS