Debat Leder
0   105

Helt uacceptabelt

Undervisningsminister Ole Vig Jensen forsøger at knibe uden om Ombudsmandens redegørelse om forældrebetaling. Eller sagt mere ligeud: Han nægter at tage Ombudsmandens henstillinger til efterretning.

Kort resumeret er historien, at grundloven slår fast, at undervisningen i folkeskolen er gratis. Men efterhånden har der udviklet sig en praksis, som betyder, at nogle forældre må betale tusindvis af kroner, for at deres børn kan få lov til at være med i undervisningen. Det véd man i Undervisningsministeriet, og man har vidst det længe. Men ministeren har ikke skredet ind, fordi - har han hævdet - forældrebetalingen angiveligt har være for frivillige aktiviteter, som eleverne ikke har været tvunget til at deltage i.

Artiklen fortsætter under banneret

Jurister har advaret og Danmarks Lærerforening har taget afstand fra den førte politik, men lige lidt har det hjulpet.

I sidste uge kom så Ombudsmandens endelige redegørelse. Heri står, at skolen 'som udgangspunkt er berettiget til at modtage bidrag der betales på frivillig basis af forældre og andre . . .' Men det betyder ikke, at der må betales for deltagelse i lejrskoler. Ombudsmanden fortæller undervisningsministeren, at 'der under visse omstændigheder kan være knyttet retslige betænkeligheder til modtagelse af sådanne ydelser', og han understreger, 'at det må sikres, at sådanne gaver ikke kan opfattes som en omgåelse af lovgivningens regler om begrænset adgang til at pålægge forældrebetaling'.

Og så gentager Ombudsmanden, at 'der har kunnet rejses berettiget tvivl om, hvorvidt forældrebetaling i alle de beskrevne tilfælde fra praksis har haft den fornødne hjemmel', og han fastholder sin tidligere kritik af 'ministeriets udøvelse af det ulovbestemte ressorttilsyn'.

Det er en næse. En kæmpe næse - pakket ind i juristsprog. Men efter at Ole Vig Jensen har tygget på sagen en uge, har han besluttet at . . . snakke udenom!

Ombudsmanden taler om gaver og frivillig betaling. Men Ole Vig Jensen fortsætter med at snakke om aktiviteter, det er 'frivilligt for eleverne at deltage i'.

Det er at spille sorteper tilbage til forældre, lærere og skoleledere, som endnu kan være i tvivl om, hvad der er retsgrundlaget for folkeskolens undervisning.

Det er både uanstændigt og uacceptabelt. Og hvis ministeren forsøger at omsætte sin holdning til nye paragraffer i skoleloven, må Ombudsmanden på banen igen. Tredje klasses ekskursion og femte klasses hyttetur er undervisningsaktiviteter. Det samme gælder selvfølgelig lejrskolen i syvende og tiende klasses sprogrejse. Hvis ministeren forsøger at fifle frivillig betaling og frivillig deltagelse igennem på de områder, er han ikke alene på kant med folkeskolens grundlag. Så er det både Ombudsmandsinstitutionen og grundloven, der fifles med.

Hvis undervisningsministeren havde være fra Venstre, og hvis Det Radikale Venstre havde været i opposition, havde De Radikales skolepolitiske og retspolitiske ordførere stået på nakken af hinanden for at komme først med kritikken.

-th

Læs siderne 11-13

Hvis undervisningsministeren havde været fra Venstre, ville Det Radikale Venstres skolepolitiske og retspolitiske ordførere stå på nakken af hinanden for at kritisere ham


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ