Kredsformand kritiserer medlemmer offentligt

Udtalte sig til avis uden at kontakte de pågældende

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lederne på Dalumskolen i Odense føler sig svigtet af formanden for Odense Lærerforening, Niels Munkholm. I en artikel i Fyns Stiftstidende har han udtalt, at skolen har et ledelsesproblem. Udtalelsen faldt i forbindelse med, at to lærere nægtede at undervise somaliske piger, hvis de bar tørklæder i klassen. Men ikke på noget tidspunkt har lærerformanden kontaktet skolens ledelse for at høre deres version af sagen.

- Når man har en tillidsmand, går jeg ud fra, at han varetager mine interesser, siger afdelingsleder på Dalumskolen, Allan Peterhänsel, der var den eneste af lederne, der blev nævnt ved navn i artiklen.

I det mindste forventer han, at han bliver kontaktet, hvis lærerformanden skal udtale sig om hans ledelsesansvar. Så lærerformanden har en mulighed for at se sagen fra ledernes side.

Inden Niels Munkholm udtalte sig til avisen, var han i besiddelse af en orientering om tørklædesagen, som lærerkollegiets tillidsmand havde givet ham. Men i den konkrete sag er lærerkollegiet, minus de to lærere, konflikten drejer sig om, i opposition til skolens ledelse.

- Jeg begynder at forstå, hvorfor nogen mener, kredsformanden ikke kan varetage ledernes interesser, siger Allan Peterhänsel. Hidtil har han ellers været ubetinget tilhænger af, at lederne bliver i Lærerforeningen. Det er han også stadig, men nu er han blevet opmærksom på de problemer, det kan indebære.

Niels Munkholm erkender, at han ikke på noget tidspunkt har kontaktet skolens ledelse, hverken før eller efter han udtalte sig til avisen.

- Det har ikke på noget tidspunkt strejfet mig, at jeg skulle kontakte dem, fortæller han.

I øvrigt mener lærerformanden også, han var afskåret fra at kontakte lederne, før han udtalte sig. Han blev ringet op af journalisten og udæsket et svar. I situationen vurderede Niels Munkholm, at journalisten i forvejen var så velunderrettet om sagen, at han ville give sin kommentar med på vejen. Og så var der ikke tid til at ringe til lederne.

- Hvis jeg skulle gøre det, så kunne jeg jo ikke udtale mig om noget som helst, siger Niels Munkholm.

Desuden påpeger han, at han ikke længere er ledernes tillidsmand. Den ordning blev ophævet for nogle år siden.

Alligevel mener Niels Munkholm, det ville være rart, hvis det entydigt blev tilkendegjort, at han ikke er tillidsmand for lederne. For han har tidligere været i en klemt situation, hvor han skulle varetage både læreres og lederes interesser på en skole, hvor der var samarbejdsvanskeligheder mellem de to parter.

Formanden for skolelederkredsen i Odense, Kurt Schandorph, giver Niels Munkholm ret i, at han ikke længere er tillidsmand for lederne. Alligevel forstår han godt Allan Peterhänsels overraskelse over at blive kritiseret offentligt uden at være blevet kontaktet først.

- Vi er jo stadig fuldgyldige medlemmer af Lærerforeningen, og formanden er vores fuldgyldige formand. Derfor kan man godt forvente, at hvis formanden har noget, han skal have sagt, så henvender han sig personligt, siger Kurt Schandorph.

Mette Breinholdt er freelancejournalist