Succes med kriselinie

Med sin viden om indvandrerforhold har Ung-sam blandt andet kunnet hjælpe unge ud af tvangsægteskaber

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En pakistansk pige blev sidste sommer myrdet i København, og pressen udnævnte forbrydelsen til at være 'kulturelt betinget'. Det var en af baggrundene for, at vi stiftede foreningen.

Det siger Ali Celik, der er medstifter af Ung-sam, om begyndelsen på det arbejde, som på Danmarks Lærerforenings kongres blev hædret med foreningens pris, Stinus Prisen.

Siden Ung-sams stiftelse i august sidste år har foreningen kigget på indvandrernes forhold i Danmark og har blandt andet haft succes med at oprette en kriselinie i København.

Kriselinien er bemandet med unge, der selv er fra etniske minoriteter. Linien er åben i døgndrift, og der er altid bemanding til, at der - ud over på dansk - kan besvares spørgsmål på otte sprog; blandt andre tyrkisk, urdu og arabisk.

Når unge ringer ind til kriselinien med problemer, handler det ofte om tvangsægteskaber eller problemer med valg af uddannelse. Og Ali Celik er selv ekspert på området tvangsægteskaber. Hans ældre søster er gift med en mand, som hendes forældre valgte, og Ali er selv nu kommet ud af et arrangeret ægteskab. På grund af problemerne hos de to ældste har Alis lillesøster fået lov til selv at vælge sin kæreste, som hun bor sammen med.

- Vores forældre er måske lidt gammeldags, men de er også til at tale med, siger Ali Celik. Og det gør han så. Ikke kun med sine egne. Han har ofte været ude som mægler, når en ung indvandrerpige ringer ind og siger, at hun ikke vil giftes med en, hun ikke kender.

- Ofte er en samtale med forældrene nok, og det viser sig tit, at den unge pige måske ikke engang har fortalt sine forældre, at hun ikke ønsker ægteskabet. Der er tit problemer med kommunikationen mellem forældrene og den unge, men det hjælper altid at få snakket om tingene, siger Ali Celik. Han tillægger respekten om familieoverhovedet størstedelen af de kommunikationsvanskeligheder, der er mellem de unge og de voksne.

Ali Celik kom selv til Danmark som seksårig, og selv om hans mor er armenier og hans far kurder, betragter Ali sig selv som fynbo.

Under sin takketale på kongressen for Stinus Prisen sagde Ali på klingende fynsk:

- Jeg har selv gået på Korsløkkeskolen i O'ense. Og jeg husker, at min lærer, frøken Larsen - som var en uvurderlig støtte og opbakning - altid sagde til mig, at det nytter noget. At prøve, selv når det ser håbløst ud. Det er baggrunden for, at vi turde binde an med Ung-sam.

I dag er Ung-sams vigtigste aktiviteter at holde foredrag på skoler om indvandrere og at bemande kriselinien i København. Yderligere to kriselinier er på vej; en i Århus og en i Odense, og selv om Stinus Prisen endnu ikke er øremærket til et bestemt formål, siger Ali Celik, at prisen kan hjælpe til at få realiseret Odense-linien, som man endnu ikke havde fundet penge til.

Powered by Labrador CMS