Debat

Ikke til at spøge med

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I det glimrende blad Folkeskolen blev der den 23. oktober bragt et indlæg fra en vis formand for Randers Lærerforening, Niels Jørgen Borgholm, med overskriften 'En københavner kom forbi'.

Jeg ved, at formanden ikke tegner den danske lærerstand, for så så det sløjt ud. De mange dygtige og kompetente lærere, jeg kender, har en helt anderledes humoristisk og selvkritisk indgang til tilværelsen.

Men Niels Jørgen Borgholm har læst i avisen (Amtsavisen Randers) et referat af et møde, der kunne få ham - helt ukritisk - til at dyrke sit lille martyrium - om de forfulgte skolelærere. Og da det også kan bruges partipolitisk, glemmer han alt om at varetage sine medlemmers interesser. Niels Jørgen Borgholm har læst en artikel med overskriften 'Større hit end Nyrup' og underrubrikken 'Veltalende Farum-borgmester i Hadsten'.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Der er ikke nogen tvivl om, at disse overskrifter har irriteret Niels Jørgen Borgholm temmelig meget, og derfor har han ledt efter noget at kritisere og har da fundet afslutningen på det i øvrigt udmærkede referat af mødet.

Heri refereres jeg for at sige, at skolerne udmærket kunne gøres til selvejende institutioner, og så står der derudover i avisen:

'Afslutningsordene lød nogenlunde som følger: Skolelærere er søde en ad gangen, men det er altså ikke sjovt at komme ind på et lærerværelse. Lærere er det rene indavl, og de er alle sammen langhårede og skaldede - på en gang, lød karakteristikken'. Kære Niels Jørgen Borgholm. Hvis vi nu ser bort fra, at det var et 'nogenlunde' referat, så gælder det alle andre faglige grupper - herunder politter (jeg er cand.polit.) - at vi er frygtelige, når vi er sammen - for andre.

Når jeg siger det til bankfolk, jurister, politter, ingeniører og andre, trækkes der på smilebåndet, fordi alle normalt tænkende, uhøjtidelige mennesker kan genkende situationen. Men Borgholm i Randers kan man ikke spøge med. Her tages alt alvorligt, også det, der ukritisk læses i avisen - så det lille martyrium og den lille partipolitiske udnyttelse kan komme frem.

Og selvfølgelig er det svært for mennesker med langhårede meninger fra 1968 at holde ved meningerne, når de samtidig er blevet ældre og mere modne (heraf nogle skaldede).

Borgholm har ikke kontaktet mig for at høre, hvad det var, jeg mente, eller mere nogenlunde havde sagt, for han har ikke søgt sandheden. Borgholms reaktion bekræfter desværre manges - helt uretfærdige - fordomme om lærerstanden. Jeg ved, at det står meget bedre til.

Peter Brixtofte

borgmester i Farum