Rønbjerg-forsøg smitter

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Senest fra skoleåret 1999 skal alle elever i Skives skoler gå i skole i 30 timer hver uge. Det bliver resultatet, når Skives byråd i denne uge vedtager et forslag fra Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre om en udvidelse af undervisningstiden på alle 11 spor. Samtidig omlægges pasningen i kommunens skolefritidsordning (SFO) til skoleklubber med åbningstid fra klokken 14 til 17, hvorved byrådet kalkulerer med at opnå en besparelse på omkring to millioner kroner. Forudsætningen for besparelsen er, at der sker en reduktion på 50 procent af de børn, der i dag går i SFO. I Rønbjerg skete der en reduktion på hele 75 procent, fordi forældrene valgte at melde deres børn ud af SFO, så de kunne komme direkte hjem efter skoletid klokken 14. Det vil i givet fald betyde færre pædagogstillinger i SFO, da åbningstiden i den nuværende SFO indskrænkes, og de resterende SFO-pædagoger kommer over i skolen i formiddagstimerne. Formanden for undervisningsudvalget i Skive Kommune, socialdemokraten Per Jeppesen, understreger, at det primært er af pædagogiske hensyn, at pasningen omlægges til undervisningstimer og SFO til klub, og at den økonomiske gevinst er usikker:

- I øjeblikket passes 600 børn i SFO, og hvis der kun kommer 300 børn i klubberne, vil vi opnå en besparelse på to millioner kroner. Men kommer der flere, er vi villige til at tage udgifterne med. Vi har lagt vægt på, at der ikke skal ske forringelser i normeringen. Omlægningen sker ud fra et ønske om, at børnene får mere tid til fordybelse.

- Og uanset om det medfører besparelser eller ej, får vi skabt fundamentet for et ligeværdigt samarbejde mellem pædagoger og lærere - og for et kvalitativt bedre indhold i folkeskolen, siger Per Jeppesen. Skive Kommune har nu bedt de enkelte skoler tage stilling til, hvad der passer netop deres skoler, og fordelingen af lærer- og pædagogtimer vil ske efter aftale med DLF og BUPL, Forbundet for Pædagoger og Klubfolk, oplyser Per Jeppesen.

Annette Wiborg er freelancejournalist