Hvad skal man tro

Bevæger danske børn sig for lidt, eller dyrker de sport som aldrig før?

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En sag kan altid ses fra to sider. Det er man nødt til at holde sig for øje, når man i dette nummer af Folkeskolen læser de foregående artikler om kroppen i skolen og den følgende om børns mediebrug. På trods af artiklernes vidt forskellige emner indeholder de begge oplysninger om børn og unges fysiske aktivitetsniveau.

I artiklen 'For mange børn bevæger sig for lidt' fortæller lektor Karsten Froberg om en undersøgelse med den triste konklusion, at 20 procent af børn i 3. til 9. klasse bevæger sig så lidt, at det er skadeligt for deres helbred. Artiklen om børns mediebrug tager udgangspunkt i en undersøgelse, som dr.phil. og centerleder Kirsten Drotner har været med til at lave. Den har det opløftende budskab, at de unge dyrker sport som aldrig før. Hele 72 procent af de 15-18-årige dyrker en eller anden form for motion, og gennem de seneste ti år er tallet steget med otte procent (se boks næste side).

Umiddelbart virker budskaberne direkte modstridende, såFolkeskolen ringede til de to forskere for at høre, hvem af dem der har ret.

Kirsten Drotner vil ikke kommentere en undersøgelse, som hun aldrig har set, men konkluderer:

- Tolkning af tal kan ske på to måder: Enten kan man koncentrere sig om det positive billede, som tallene viser, eller man kan koncentrere sig om det negative. Desuden beskæftiger undersøgelserne sig med to forskellige aldersgrupper.

Karsten Froberg virker ikke overrasket, da han bliver konfronteret med de to forskellige budskaber.

- Man kan konstatere, at de 16-19-årige er blevet mere aktive, men der er ikke sket nogen ændring for den yngre gruppe. Mit udgangspunkt er det sundhedsmæssige perspektiv, og da vi ved, at det er vigtigt med et rimeligt aktivitetsniveau for at opretholde sundheden, så bekymrer vi os naturligvis for en restgruppe på 20 procent.

Powered by Labrador CMS