Debat
0   213

Grim ælling

Det er tilfredsstillende, at Danmarks Pædagogiske Institut er gået i gang med at undersøge sandhedsværdien af den udviklingsteori, som stod og blafrede som en udokumenteret påstand i 'Den grimme ælling og svanerne?' i 1994. Men det vil være redeligt over for lærerprofessionen, hvis den kommende datapræsentation bringes op på niveau med gængse normer for matematikere.

De væsentligste data fra IEA-undersøgelsen er aldrig blevet oversat til dansk, men findes alene i 'How in the world do students read' af Warwick Elley (IEA, 1992). Netop fordi den matematiske fordeling beskrives grafisk af IEA, har det været muligt at indkredse Finland som højkvalitetsområde, og den danske læsekatastrofe har kunnet mere specifikt indkredses til, at Danmark i 1991 var storproducent af svage læsere (20 procent under absolut svageste elev i Finland). Det er disse data, der beviser, at det er muligt at give svage elever et ordentligt løft. Der er således særdeles opløftende oplysninger at hente i matematikken.

Artiklen fortsætter under banneret

Danmarks Pædagogiske Institut lavede en matematisk fejl ved at benytte den form for talbehandling, som benyttes i prøverne fra Dansk Psykologisk Forlag. I 'Den grimme ælling', tabel syv, er den psykologiske talbehandling benævnt 'sikkerhed', mens den matematiske talbehandling er benævnt 'Kombi'. Ved simpel sammenligning mellem de to opgørelsesmetoder viser det sig, at den psykologiske talbehandling giver oppustede tal i forhold til den matematiske talbehandling.

Af artiklen i Folkeskolen nummer 36 fremgår det, at Danmarks Pædagogiske Institut nøjes med at fortolke gennemsnitstal. Dette er en væsentlig mangel, da andelen af svage læsere camoufleres i et gennemsnitstal, og da det netop er denne gruppe, der i 1991 kunne påvises at være ladt i stikken.

Det hører med til videnskabelig redelighed at fremlægge numeriske data, så teoridannelsens sandhedsværdi kan underkastes en kritisk vurdering.

Når 'Den grimme ælling' får et korrektiv, vil det være videnskabeligt redeligt at levere mere matematik.

Birgitte Borgen Marcussen

Aakirkeby


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ