Behov for klarhed

Alle parter ønsker præcisering om brugerbetaling i folkeskolen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Erhvervspraktik i Lübeck til 1.460 kroner per elev lyder tilbuddet til 10. klasse på Herningsholmskolen, og det har fået en mor til en elev i 10. klasse på skolen til at henvende sig til Ekstra Bladet og spørge, hvad hun skal gøre, når hun ikke er i stand til at betale dette beløb.

Skoleleder på Herningsholmskolen, Karsten Matzen, siger til Folkeskolen, at skolen har haft denne 10. klasses internationalt prægede linie nogle gange, og at kommunen har accepteret både linien og brugerbetalingen. Hvis en elev ikke ønsker at komme i praktik i Tyskland, har skolen et tilbud om en lige så god praktikplads klar i Herning. Han mener, det er et reelt tilbud, da der er tale om lige gode praktiktilbud.

- Vi har informeret eleverne og deres forældre i 9. klasse om, at praktikopholdet i Lübeck koster 1.460 kroner. Det står dog ikke nævnt i hæftet med kommunens 10.-klasse-tilbud, men vi har aldrig tidligere haft problemer med dette. En anden elev i klassen har på forhånd ønsket at komme i praktik i Herning, og det har ikke udløst problemer, siger Karsten Matzen.

- Efter Folketingets ombudsmand udsendte sin foreløbige redegørelse om brugerbetaling i folkeskolen i juli, har skolebestyrelsen holdt et møde og besluttet at fortsætte med praktik i udlandet og brugerbetalingen.

Karsten Matzen fortæller, at han ved det samme som alle landets øvrige skoleledere om brugerbetaling i skolen. Han hæfter sig ved, at undervisningsministeren i en pressemeddelelse siger, at der er sket et vist skred i forbindelse med elevers udlandsophold, hvoraf nogle rejser ligger inden for undervisningen, mens andre ligger uden for, og at ombudsmanden i sin redegørelse siger, at der er uklarhed om lovgrundlaget.

- Vi ønsker da som alle andre klare regler på området, så det venter vi på, siger Karsten Matzen.

Lejrskole og hytteture på Herningsholmskolen foregår ved, at eleverne betaler 39 kroner i kostpenge per døgn, hvilket er fastsat af kommunen. Derudover er der ingen brugerbetaling for rejse, hytteleje og lignende.

Det er min klare opfattelse, at efter ombudsmandens foreløbige redegørelse så er der ikke længere lovhjemmel til at opkræve kostpenge heller, siger hovedstyrelsesmedlem Anders Balle, der har været med til at udarbejde Lærerforeningens notat om brugerbetaling i folkeskolen.

- Der er ikke mulighed for at opkræve penge overhovedet. Al undervisning i folkeskolen er gratis.

Anders Balle mener, at ombudsmandens foreløbige redegørelse strammer væsentligt op, og at både børnehaveklassen og 10. klasse er at betragte som en del af folkeskolen. Hidtil har tolkningen mange steder været, at 10. klasse er frivillig, og derfor har praksis ofte været, at man på dette klassetrin foretog rejser eller andet, som kostede elever og forældre betaling.

- Men man kan ikke længere sige, at det er et frivilligt tilbud. Det er en objektiv del af skolens undervisning, og derfor er det gratis. Så Lærerforeningen kan kun opfordre lærere og forældre til at lade være med at betale for den slags, siger Anders Balle.

Han mener, man mangler en klar definition af begrebet undervisning, men samtidig er han bekymret for, hvordan en eventuel definition vil blive.

- Jeg synes, at dét, der sker i skolens regi, er undervisning. Hvis man begynder at pille noget ud, bevæger man sig ind på et skråplan.

- Hvis man ønsker brugerbetaling i folkeskolen, må man tone rent flag og sige det. Diskussionen om brugerbetaling eller ej er en gammel diskussion, den kan ikke blive ved, siger Anders Balle.

Han nævner, at der på nogle skoler nærmest er en intern konkurrence om at rejse langt væk, og at problemet også er, at lærerne gerne vil det.

Kommunernes Landsforening har i deres nyhedsbrev for skoleledere omtalt ombudsmandens foreløbige redegørelse om brugerbetaling. Nyhedsbrevet skriver, at 'Retstilstanden er foreløbig uændret, hvilket bl.a. efter Kommunernes Landsforenings opfattelse medfører, at der fortsat kan opkræves betaling til udgifter i forbindelse med lejrskoleophold og skolerejser hos forældrene i overensstemmelse med de lokale principper og bestemmelser'.

Det udsagn er Anders Balle absolut ikke enig i.

- Retstilstanden er uændret, men med ombudsmandens redegørelse er den blevet præciseret. Det betyder blot, at man tidligere har gjort noget forkert. Man har tolket den forkert, og det legaliserer ikke, at man laver ulovligheder nu.

hela

Powered by Labrador CMS