Få skoleledere drømmer om direktørstolen

Mange sidder allerede i deres drømmejob, viser ny undersøgelse

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange skoleledere føler sig for gamle til at overveje at avancere højere op i systemet til jobbet som skoledirektør. Det fremgår af en splinterny undersøgelse fra Den kommunalpolitiske Forskningsgruppe ved Odense Universitet.

Kun 28 procent af de adspurgte skoleledere forestiller sig, at de på et tidspunkt kunne tænke sig at blive forvaltningschefer. Blandt de kommunale mellemledere, der sidder i job på rådhuset, er der 44 procent med højere ambitioner. Men skoleledernes tilbageholdenhed skyldes ikke angst for mere stress eller manglende tillid til at kunne klare jobbet - 52 procent svarer simpelthen, at de ikke er interesseret i at klatre videre op ad karrierestigen, fordi de sidder i deres drømmejob nu. En anden tungtvejende årsag er alder - knap halvdelen af de skoleledere, som ikke vil søge videre, synes, de er for gamle. Deres gennemsnitsalder er 56 år.

34 procent angiver, at lønforskellen simpelthen ikke er stor nok i forhold til det øgede ansvar, mens kun 26 procent frygter mere stress i et job som forvaltningschef, og næsten ingen er bekymrede for, om kvalifikationerne rækker.

Blandt de 55 skoleledere, som har svaret, at de muligvis vil søge en chefstilling, er det først og fremmest ønsket om et selvstændigt ansvar, der er årsagen. Men skolelederne føler tilsyneladende også, at de i det daglige sidder meget langt væk fra politikerne, for hele 72 procent er motiveret af et ønske om at få indflydelse på de politiske beslutninger. Det trækker kun hos 32 procent af de andre adspurgte mellemledere. Forventningen om en klækkelig lønstigning er dog heller ikke uden betydning for skolelederne.

Undersøgelsen har også kigget på, om kommunale mellemledere er klar til at flytte for at få job højere oppe i systemet. Blandt de skoleledere, som overvejer at søge job som forvaltningschef, er det hele 72 procent, der kun er interesserede, hvis det kan blive i en kommune i nærheden af bopælen. 25 procent af skolelederne har det som et kardinalpunkt, at de under ingen omstændigheder vil være skoledirektører i den kommune, hvor de nu er skoleledere.

201 skoledere, alle fra skoler med mere end 100 elever, har indgået i undersøgelsen, som er en del af rapporten 'Kommunale chefer - rekruttering og arbejdsforhold i 90'erne', som præsenteres på en konference om kommunale chefers vilkår i Odense fredag den 29. august. Forfatterne til rapporten er Lene Anderson og Poul Erik Mouritzen, Odense Universitet.